NRK Meny
Normal

«Tomas» oppgradert til orkan

Den tropiske stormen «Tomas» er igjen oppgradert til orkan, og er på vei mot jordskjelv- og kolerarammede Haiti med en vindstyrke på 130 kilometer i timen.

Jordskjelvofre venter på å bli evakuert i Haiti

Jordskjelvofre venter på å bli evakuert fra Corail-Cesselesse-leiren utenfor Port-au-Prince.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Myndighetene i Haiti har allerede utstedt orkanvarsel og bedt over en million mennesker evakuere , men få av dem har noen steder å gjøre av seg.

Nesten 1,5 millioner har bodd i telt siden det kraftige jordskjelvet som rammet landet i januar, og mange nekter å forlate flyktningleirene.

Les også: Haiti kan rammes av nytt skjelv

President René Preval har reist landet rundt for å be innbyggere i de mest utsatte områdene om å evakuere, og fredag holdt statsminister Jean-Max Bellerive en TV-sendt tale der han tryglet sine landsmenn om å komme seg opp i høyden.

– Mine brødre og søstre, forlat de mest utsatte områdene, jeg ber dere. Det kommer til å bli regn og vind over hele landet. Ikke vær sta, kom dere i sikkerhet, sa Bellerive.

– Situasjonen er prekær

Flyktningleir evakueres i Haiti

Et barn blir evakuert fra en flyktningleir nord for Port-au-Prince.

Foto: Ariana Cubillos / Ap

Fredag morgen norsk tid befant «Tomas» seg drøyt 300 kilometer sørvest for landets hovedstad Port-au-Prince, som allerede er rammet av kraftig regn.

En person er meldt omkommet etter at vedkommende prøvde å forsere en oversvømmet elv i et kjøretøy, opplyser innenriksminister Paul Antoine Bien-aime ifølge AFP.

Mange av dem som ble hjemløse etter jordskjelvet i vinter har bodd i telt de siste ti månedene, og i høst har det også brutt ut kolera flere steder, noe som har kostet over 440 liv.

Les: Kolera-dødsfall i Haiti øker
Les: WHO: Koleraen ute av kontroll

Kolera sprer seg i forurenset vann, og myndighetene frykter nå at regnet vil oversvømme sanitæranlegg og forurense drikkevannet, slik at sykdommen sprer seg ytterligere.

Det er ventet at «Tomas» vil føre til nedbørsmengder på opptil 38 centimeter.

Vil ikke flytte

Opptøyer i flyktningleir i Haiti

Mange av jordskjelvofrene nekter å flytte fra teltene sine.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Stefano Zannini i organisasjonen Leger uten grenser sier til BBC at situasjonen er «prekær», og at stemningen i flyktningleirene er preget av frykt og fortvilelse.

Mange av jordskjelvofrene frykter at myndighetene vil flytte dem permanent, og i en av flyktningleirene utenfor Port-au-Prince brøt det ut masseslagsmål da redningsarbeidere forsøkte å forklare evakueringsplanen til rundt 8000 mennesker.

– Vi er opprørte fordi de ikke har fortalt oss hvor vi skal. Folk tror at de vil kaste oss ut, sier Domarcand Fenel, som leder en komité for jordskjelvofrene.

Mangler forsyninger

Ifølge det amerikanske orkansenteret (NHC) vil orkanens øye passere vestkysten av Haiti fredag morgen lokal tid, før uværet fortsetter mot Cuba og Bahamas.

«Tomas» traff St. Lucia som en orkan mandag, der fem mennesker omkom.

Deretter mistet den styrke, men ble igjen kategorisert som en tropisk storm onsdag, og har fortsatt å vokse.

USA har sendt skipet «USS Iwo Jima» til Haiti for å bistå med nødhjelp. Skipet har med seg ti helikoptre og et mannskap på 1600, samt medisiner og andre forsyninger.

Ifølge FN mangler det imidlertid store mengder nødhjelpsutstyr.

– Til tross for forsyningene vi har fra før, krever omfanget av denne katastrofen ekstra forsyninger og utstyr, sier FNs Haiti-koordinator Nigel Fisher.

Les også: Frykter «ekstremt travel» orkansesong i Haiti

Les også: Meteorologer i Haiti trenger hjelp. Utstyret ligger i grus.

Satellittbilde av orkanen «Tomas»

Satellittbilde av orkanen «Tomas» fra fredag morgen.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt