NRK Meny
Normal

–Taliban ønsker å fremstå med styrke

Pakistansk Taliban har mange ganger tatt skylden for angrep de ikke har begått, og det er lite som tyder på at de står bak helikopterstyrten i Pakistan, mener eksperter.

NRKs korrespondent Kristin Solberg sier opplysningene fra Taliban må møtes med en stor dose skepsis.

PROPAGANDAKRIG: Krigen mellom Taliban og pakistanske myndigheter er også preget av propaganda og forsøk på å vise muskler, sier NRKs korrespondent Kristin Solberg.

Norges ambassadør til Pakistan, Leif Holger Larsen omkom i dag i en helikopterstyrt i Pakistan. Larsen var del av en tur pakistanske myndigheter organiserte til området Gilgit-Balistan. Også 30 andre diplomater var med på turen, og seks andre omkom i tillegg til Larsen.

Pakistansk Taliban har tatt på seg skylden for helikopterstyrten, men pakistanske myndigheter avviser at det dreier seg om et terrorangrep. Ifølge landets forsvarsminister, Khawaja Asif, tyder de første undersøkelsene på at det er snakk om en ulykke, skriver BBC.

– Myndighetene har troverdighet

Kristian Berg Harpviken

LITE SOM TYDER PÅ TERROR: Kristian Berg Harpviken sier det fremstår som pakistanske myndigheters versjon av hendelsene er troverdig.

Foto: PRIO

– Det er ikke kommet opplysninger så langt som tyder på at helikopteret ble skutt ned, og øyevitner har heller ikke forklart noe som tyder på at det har skjedd. Dermed fremstår myndighetenes versjon som mest troverdig, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning, PRIO.

Han får støtte av Pakistan-ekspert Terje Skaufjord, som selv har vært i området hvor helikopteret styrtet.

Terje Skaufjord

VÆRT I OMRÅDET: Terje Skaufjord har besøkt området hvor helikopteret styrtet tidligere og forteller om vanskelige værforhold i den trange dalen.

– Jeg skal ikke være den som fullstendig utelukker at Taliban kan stå bak dette angrepet, men det virker ikke sannsynlig. Dette skjer i et område som er svært oversiktlig, men forholdsvis liten befolkning og det ville vært litt oppsiktsvekkende om islamister hadde lyktes i å gjennomføre et angrep her, sier Skaufjord.

Sier statsminister var målet

Ved å si de står bak et angrep, forsøker Taliban å skape inntrykk av at de er sterkere enn hva som kanskje er tilfelle, mener ekspertene.

– Det vil være flere som får med seg opplysningene om at Taliban står bak, enn dementiet av opplysningene, dermed vil ryktet være levende hos enkelte, sier Skaufjord.

Ahmad Barakat, reporter i Al Jazeera, hadde tidligere i dag kontakt med Talibans talsperson, som sier målet for angrepet skal ha vært statsminister Nawaz Sharif.

– Taliban har fortalt meg ordrett at «vi med glede kan melde at vi har skutt mot flyet som var M17 som vi trodde Nawaz Sharif var i, men isteden ble to hedninger drept. De to hedningene er fra Norge og Filipinene, og vi takker gud for det», forteller Barakat til NRK.

To piloter, Norges og Filippinenes ambassadører, to ambassadørkoner fra Asia og en person fra besetningen.

FRA ULYKKESSTEDET: Sju personer mistet livet i helikopterulykken.

Skal granskes

Det å si at statsministeren var målet er også en del av propagandakrigen, sier Harpviken.

– Det å kunne gi inntrykk av at man kan true statsministeren på denne måten, er noe pakistansk Taliban ønsker å overbevise om for å vise styrke, sier han.

Utenriksminister Børge Brende sier pakistanske myndigheter har sagt de vil granske ulykken men at det så langt ikke er noe som tyder på at Taliban står bak noe angrep mot helikopteret.

– Det er ikke ukjent at Taliban tar på seg skyld for hendelser de ikke har noe med å gjøre, men, sier Brende.

Øyenvitner sier helikopteret kom i spinn og krasjet
helikopter-grafikk
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt