Hopp til innhold

«Sykt dårlig» luft i Beijing

Luftkvaliteten i Beijing ble fredag så dårlig at den amerikanske ambassaden gikk tom for adjektiver, og beskrev luften som «crazy bad». Eksperter sier luftforurensingen i byen har vært svært høy den siste tiden.

Kraftig forurensning i Beijing 8. juli, én måned før OL starter.

Slik så det ut i Beijing 8. juli, én måned før OL starter. Byen tok en vasket byen etter dette - men nå er luftkvaliteten like dårlig.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Den amerikanske ambassaden, som overvåker luftkvaliteten på egen hånd, slettet senere denne beskrivelsen, og sier den var ukorrekt, ifølge ABC News.

Ambassaden sier de vil gå gjennom språket de bruker når luftforurensing blir verre enn 500, det høyste nivået på skalaen. Denne luften blir betraktet som farlig for alle, etter amerikansk standard.

Verken eldre eller barn bør gå ut i denne farlige disen, som tvinger skoler til å holde elevene innendørs - spesielt de som lider av lungesykdommer.

Å puste inn så forurenset luft kan påvirke pustefunksjonene, og forverre problemene for dem med astma og allergier, sier helseeksperter.

– Luften blir verre

Ifølge eksperter har luften i Kinas hovedstad blitt enda verre den siste tiden, blant annet på grunn av det økende antallet fabrikker i byen, samt at byens bilpark øker med 1200 nye biler hver dag.

– Når luften er verre enn 240 på skalaen ber noen skoler oss om å flytte fotballkampene inn, eller avlyse dem. Vi har avlyst flere kamper enn noensinne i år fordi luften har vært så ille, forteller David Niven, sjef for China ClubFootball til nyhetsbyrået AP.

Det ble gjort grundige forsøk på å bedre luftkvaliteten i Beijing før sommer-OL i 2008. Det ble for eksempel plantet ut tusenvis av nye trær i og rundt byen.

Men siden det har myndighetene lettet på trafikkrestriksjoner og tillatt fabrikker å starte opp igjen, og dermed økt forurensingen.

– Underrapporterer

Kinas offisielle beregninger viste at luftforurensingen fredag var på 312. Myndighetene i Beijing måler kun de grove partiklene i luften, mens de amerikanske systemene måler de mindre og farligere partiklene.

Miljøgrupper og byens innbyggerne hevder at myndighetenes målinger konsekvent underrapporterer alvorlighetsgraden av problemet.

– Myndighetene må fokusere mer på miljø. Innbyggerne i Beijings helse er ikke mindre viktig enn OL-delakernes helse, sier Ma Jun, direktør ved institutt for offentlige og miljømessige saker i Beijing.

– Vi kan ikke bare forvente at vind, regn og snø skal vaske byen når det er ille. Vi må ta problemene på alvor, og innføre forebyggende tiltak.

SISTE NYTT

Siste nytt