NRK Meny
Normal

«Svarteper»-trøbbel i Nederland

90 personer ble arrestert av nederlandsk politi for å protestere både for og imot bruken av «Svarteper.»

Svarteper (Zwarte Piet)

Nederlenderne krangler om «Svarteper» er svart fordi han er en stereotype fra kolonitiden eller om han falt ned pipa.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

– Alle må gjerne snakke om «Svartepers» farge, men man kan ikke forstyrre en barnefest på denne måten, sier statsminister Mark Rutte. Han mener det er veldig, veldig trist med arrestasjonene.

Kjernen i konflikten som har splittet Nederland, er den lille muntre medhjelperen til den nederlandske julenissen, Sinterklaas, skriver AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Svarteper ankommer i båt til Gouda

En hel gjeng med «Svarteper» ankom byen Gouda med båt.

Foto: Peter Dejong / Ap

– Falt ned pipa

Mange mener at den svarte figuren, som er kledd i glorete middelalderkostyme, har røde lepper og svart krusete parykk, er en rasistisk stereotype fra kolonitiden.

«Svarteper,» eller Zwarte Piet på nederlandsk, dukker opp på begynnelsen av den tradisjonelle Sinterklaas festivalen i byen Gouda. Festivalen er i stor grad myntet på små barn, der gaveutdeling er en viktig ingrediens.

Dette året kom Sinterklaas og mer enn ti versjoner av «Svarteper» til byen Gouda, i en båt fra Spania, fylt med gaver.

Tilhengerne er slett ikke enige i at bruken av «Svarteper» er rasistisk, og mener at han fikk den svarte fargen da han falt ned pipa.

– Dette er måten jeg feirer på, slik mine foreldre, min bestemor og bestefar gjorde det, og jeg ser ikke på det som rasistisk, sa en person som kalte seg Marco.

Artikkelen fortsetter under bildet

Politiet pågriper demonstrant mot Svarteper

Politiet pågriper en av de mange som demonstrerte mot bruken av «Svarteper» i den tradisjonelle festivalen.

Foto: Peter Dejong / Ap

«Oste-Per»

– Noen mørke barn føler seg såret på denne tiden av året, sa en mann i opptoget som kalte seg Knoledge, til AFP.

Demonstranter hadde på seg T-skjorter med budskap om at « Svarteper» er et symbol på kolonisering og at «Svarteper» ikke er passende.

– Dersom vi ble oppfattet som likeverdige, så ville «Svarteper» ha blitt endret for lenge siden slik at denne feiringen kunne være for alle nederlenderne, sa Knoledge, og presiserte at det er trist at man i et sivilisert land i 2014 må kjempe for likhet.

Motstanderne er heller ikke begeistret over at borgermesteren, i år, for første gang, introduserte flere utgaver av den omstridte figuren.

De inkluderer «Oste-Per,» med gule fjes, "Sirupvaffel-Per," med stripete, lysebrune fjes som skal ligne på den tradisjonelle nederlandske kjeksen, og hvite «Klovne-Per.»

Artikkelen fortsetter under bildet

Svarteper og nye alternativ i nederlandsk opptog

Heller ikke borgermesterens introduksjon av gule «Oste-Per» begeistrer motstanderne til bruken av opprinnelige «Svarteper.»

Foto: Peter Dejong / Ap

Bitter debatt

Flere tusen tar del i den årlige festivalen, som vises på nasjonalt fjernsyn

– Arrestasjoner ble gjort på begge sider, sa politiets talsperson Yvette Verboon.

60 personer ble arrestert for å demonstrere i områder de ikke hadde tillatelse til, og 30 personer ble pågrepet for å forstyrre orden.

– Det er trist at voksne som ikke hører til i byen føler at de må demonstrere blant barna på slutten av opptoget, sa borgermester Milo Schoenmaker til nyhetsbyrået ANP. Han mener at festen ble ødelagt av en ondsinnet stemning.

Alle som ble pågrepet for å demonstrere på et sted de ikke hadde tillatelse til, var personer som var imot bruken av «Svarteper.» Statsadvokaten opplyser at de vil bli bøtelagt med 1990 kroner hver.

Artikkelen fortsetter under bildet

APTOPIX Netherlands Belgium Black Pete

Barna som hadde gledet seg til Sinter Klas-festivalen og gavedryss havnet midt i demonstrasjoner for og i mot «Svarteper.»

Foto: Peter Dejong / Ap

– Trenger ikke å bekymre seg

– Politiet ba demonstrantene om å forlate området og dra til et sted ved togstasjonen som de hadde fått tildelt, sa talskvinnen for byen Gouda, Monique Neve, og utdypet at de ble arrestert da de ikke to advarslene på alvor.

Skjebnen til de som er arrestert for å forstyrre ro og orden vil bli avgjort senere, opplyste en talsmann fra statsadvokaten.

På en pressekonferanse etter opptoget ble mannen som spilte rollen som Sinterklaas spurt om han hadde fulgt den opphetede debatten om «Svarteper.»

– Det kommer til å løse seg. Ingen trenger å bekymre seg, sa han.

Svarteper og Sankt Nicholas

Sinter Klaas er egentlig hovedfiguren i opptoget, men hans rolle er overskygget av debatten om medhjelperen «Svarteper.»

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt