Hopp til innhold

«Superspringflo» ventet etter solformørkelsen

Flere steder i Frankrike forbereder seg på uvanlig store tidevannsforskjeller lørdag. Fredagens solformørkelse er blant faktorene som bidrar til tidevannet.

Bølger i Saint Malo
Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Forskjellen mellom flo og fjære kan bli hele 14 meter ved 21-tiden lørdag kveld, omtrent samme høyde som en fireetasjers bygning. Likevel tror eksperter at floen blir noe dempet av lavtrykket som ligger over området.

Den uvanlig høye vannstanden eller «mascaret» som det er kjent som i Frankrike, slår kun til hvert 18. år.

Forrige gang var 10. mars 1997, og den neste kommer 3. mars 2033, ifølge The Telegraph.

Advarer om at tidevann er raskere enn menneskeføtter

Lørdag har rundt 20.000 mennesker samlet seg ved verdensarvstedet Mont-Saint-Michel i Normandie i Frankrike for å få med seg det såkalte supertidevannet, ifølge AFP.

Nordkysten av Frankrike er kjent for å ha noen av de sterkeste tidevannskreftene i Europa.

Myndighetene advarer skuelystne om å gå for nærme vannet, fordi det kan komme til å stige «raskere enn et menneske kan løpe».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fredag kveld hadde rundt 10.000 mennesker samlet seg ved verdensarvstedet Mont-Saint-Michel i Normandie i Frankrike for å få med seg det såkalte supertidevannet.

SE VIDEO: Tusenvis ville se "supertidevannet" i Frankrike fredag og lørdag.

Fram til 1879 var klosteret skilt fra fastlandet hver gang det var høyvann, men i senere år ble det bygget et permanent vei, som gjorde det mulig å ferdes til verdensarvstedet uavhengig av tidevannet.

I tillegg til på Frankrikes nordvestkyst ventes det stor tidevannsforskjell langs deler av Storbritannia og Nederlands kyst.

– Har ikke sett noen effekt i Norge

– Vi har verken observert eller kan se i våre vannstandsprognoser at dette kommer til å ha noen effekt i Norge, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han sier alle målinger viser veldig normal vannstand, som er godt under varselkriteriene.

– Så vi har ikke sett noen spesiell effekt av solformørkelsen her, utdyper meteorologen overfor NRK.

Mont Saint-Michel

Fredag kveld hadde rundt 10.000 mennesker samlet seg ved verdensarvstedet Mont-Saint-Michel i Normandie i Frankrike for å få med seg det såkalte supertidevannet. Da ble imidlertid ikke floen like stor som antatt.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt