Hopp til innhold

– Støtten er det siste USA har igjen

Midtøsten-ekspert Henrik Thune tror det er lite sannsynlig at USA kommer til å trekke milliardstøtten til Egypt.

Morsi-tilhengere angriper et pansret militærkjøretøy

USA rører ikke støtten til den egyptiske hæren til tross for voldsbruken.

Foto: Mohsen Nabil / Ap

Henrik Thune byline

Seniorforsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Ina Tin
Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Torgeir Larsen
Foto: Svein Ommundsen / NRK
– Støtten er det eneste reelle pressmiddelet USA har igjen overfor egyptiske myndigheter, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NRK.

Til tross for at flere hundre mennesker er drept i urolighetene i Egypt de siste dagene, vil ikke USA stanse sin omfattende støtte til den egyptiske hæren.

I en uttalelse torsdag sa Obama at USA fordømmer voldsbruken mot sivile og understreket egypternes grunnleggende rett til menneskeverd og til å demonstrere.

– Vårt tradisjonelle samarbeid kan ikke fortsette som vanlig når sivile blir drept i gatene, sa Obama torsdag.

Likevel stanser ikke USA den årlige militære støtten til landet på om lag 9 milliarder kroner.

Thune mener støtten til hæren er akkurat like problematisk nå som den var tidligere, og at USA nærmest er maktesløse i forhold til det som skjer i Egypt.

– USA kan påvirke

Statssekretær i Utenriksdepartementet Torgeir Larsen sier til NRK.no at USA er en av få aktører som fortsatt kan påvirke det som skjer i Egypt.

– Først og fremst er vi forferdet over voldsbruken i Egypt, og Norge har fordømt volden. Der er vi på linje med USA. Vi registrerer at det er en pågående debatt i USA om støtten til Egypt bør kuttes og betydningen av støtten, sier Larsen.

Norge har på ingen måte samme mulighet til å påvirke utviklingen i Egypt, men har kansellert alle eksportlisenser for forsvarsmateriell til Egypt.

– Vi har en av de strengeste lovene for eksport av våpen i verden, og i henhold til norsk lov har vi suspendert alle lisenser for salg av forsvarsmateriell til Egypt, sier Larsen.

– Ligner et kupp

Larsen sier at situasjonen i Egypt har alle karakteristikker av et militærkupp.

– Men vi har ikke konkludert med det. Det er opp til de militære og overgangsstyret å motbevise det. Samtidig ser vi at det har gått i gal retning de siste dagene, sier Larsen.

Henrik Thune, som tidligere kalte maktovertakelsen for et demokratisk kupp, har nå gått bort fra det og kaller det et klassisk populistisk militærdiktatur.

– De kommer muligens til å holde valg, men det er å regne som demokratisk pynt. Hæren kommer uansett til å trekke i trådene fremover, sier Thune.

Overdreven voldsbruk

Over 500 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker ryddet to demonstrasjonsleirer i Kairo onsdag. Både demonstrasjoner og sikkerhetsstyrker mistet livet i sammenstøtene, men sikkerhetsstyrkenes voldsbruk blir betegnet som overdreven.

– Det å skyte med skarp ammunisjon inn i folkemengder er ulovlig, sier seniorrådgiver i Amnesty Internasjonal Ina Tin til NRK.

Amnesty har etterforskere på plass i Egypt som undersøker hvordan folk ble drept.

– Fordelingen av ansvar er ikke klar, og selv om soldater også ble drept har sikkerhetsstyrkene brukt uforholdsmessig mye makt, sier hun.

Hun mener det internasjonale samfunn straks burde ha stilt krav om en uavhengig gransking av voldsbruken, og sier det er sterkt beklagelig at hæren igjen har innført unntakstilstand.

Unntakstilstanden skal i første omgang vare én måned. Myndighetene har også innført portforbud i Kairo og ti provinser fra kl. 19 til 6 om morgenen.

– Dette gir hæren fullmakt til arrestasjoner av sivile og tilsidesetter rettsstaten, sier Tin.

SISTE NYTT

Siste nytt