Normal

«Stengt» USA rammer turistene

Krisen i det amerikanske statsapparatet fører til at USA-turister møter stengte museer og severdigheter.

Frihetsgudinnen stengt

Denne plakaten møter New York-turister som må se langt etter å oppleve Frihetsgudinnen på nært hold.

Foto: Anders Børringbo / NRK

Nær én million føderalt ansatte er tatt ut av arbeid etter at Kongressen ikke klarte å vedta et midlertidig budsjett da fristen utløp natt til tirsdag.

For den jevne amerikaner betyr det at offentlige kontorer holder stengt.

Velferds- og pensjonsutbetalinger blir stanset og det vil bli umulig for amerikanere å skaffe seg pass, registrere biler og utføre mange andre offentlige tjenester.

Feriedrømmen brast

Også dem som er på ferie i USA merker at landet er inne i en krise. Mange severdigheter og museer holder stengt fordi guider og andre ansatte er permittert.

Ved nasjonalparken Gettysburg hvor et av de blodigste slagene under den amerikanske borgerkrigen fant sted, må turistene returnere med uforrettet sak.

Turister utenfor stengt kunstgalleri i Washington

Dette japanske paret hadde planer om å besøke Nasjonalgalleriet i Washington DC. Men bygningen er stengt som følge av budsjettkrisen i USA.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

BBC møtte to amerikanske turister utenfor parken i Pennsylvania tirsdag. De var dypt skuffet over å ikke slippe inn på den historiske slagmarken.

– Når du planlegger en ferie i åtte måneder og du kommer til stedet, men blir hindret fra å besøke det er det frustrerende, sier en mann til den britiske rikskringkasteren.

– Det er trist. Så mange mennesker døde for denne saken. Å stenge stedet ned er for dårlig, sier en annen.

Tømmer nasjonalparkene

Lincoln-monumentet stengt

Lincoln-monumentet fotografert før og etter nedstengningen natt til tirsdag.

Foto: JASON REED / Reuters

I New York er båtene som tar turistene ut til Frihetsgudinnen tatt ut av trafikk. Nasjonale dyrehager og museer er stengt. De kjører minimumsbemanning for å sørge for oppgaver som vakthold og foring av dyrene.

I San Francisco må turister som ønsker å oppleve det berømte fengselet Alcatraz nøye seg med å se det på avstand fra land.

Alle USAs 59 nasjonalparker er stengt, noe som rammer 750.000 daglig besøkende. Turister som har slått leir i parkene har to dager på seg til å forlate området.

De som har bestilt billetter på forhånd vil i de fleste tilfeller få refundert utgiftene. Men de som hadde planer om å overnatte i nasjonalparkene blir nødt til å finne alternativer på egen hånd.

Private severdigheter som Disneyland og Universal studios holder derimot fortsatt åpent for turistene.

Det går også an å være kreativ. Selv om for eksempel Grand Canyon er stengt for besøkende, vil det fortsatt være mulig å kjøpe seg helikoptertur fra private aktører. Du kan også komme litt nærmere Frihetsgudinnen om du tar fergen til Staten Island.

I Washington vil en gruppe permitterte tjenestemenn på eget initiativ stille seg opp utenfor Smithsonian Museum of Natural History og informere turistene om hvilke alternative attraksjoner de kan besøke.

Opprettholder sikkerheten

Som turist vil man ikke merke noe til krisen ved ankomst til USA. Flyreiser og sikkerhetskontrollen på flyplassene vil foregå som normalt, men det kan bli noen forsinkelser fordi enkelte i flytrafikkontrollen er permittert.

Departementet for nasjonal sikkerhet er ikke rammet av stengingen, og de vel 240.000 ansatte vil gå på jobb som normalt. Dermed vil det være normal bemanning ved grensene.

Heller ikke det føderale politiet FBI, politiet og Secret service vil bli påvirket i særlig grad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt