NRK Meny
Normal

– Statusen har gått til hodet på ham

Jemima Khan, støttespiller for Julian Assange, sier at stjernestatusen har gått til hodet på Wikileaks-gründeren.

Jemima Khan

Jemima Khan fotograf på vei fra City of Westminster Magistrates Court i 2010, da hun stilte opp for Julian Assange. Nå har hun fått nok av det hun betegner som Assanges rockestjernenykker.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

– Assange har latt rockestjernestatusen gå til hodet på seg og han tror han er hevet over loven og vanlig kritikk, skriver Jemima Khan i en artikkel i magasinet New Statesman, som hun er medredaktør for.

Kahn, som tidligere var gift med den pakistanske cricketstjernen Imran, kjæresten til skuespilleren Hugh Grant og datter av en kjent britisk milliardær, har siden 2010 vært en av Assanges britiske allierte.

Kausjonspenger tapt

Hun, som flere, kausjonerte for Wikileaks-gründeren da han forsøkte å unngå utlevering til Sverige etter voldtektsanklager fra to svenske kvinner. Britisk rett løslot ham mot kausjon.

Khan og de andre forpliktet seg til å være garantist for 200.000 pund. De pengene er nå tapt etter at Assange brøt betingelsene og søkte tilflukt i den ecuadorianske ambassaden, etter at en britisk ankedomstol gav grønt lys for utlevering.

Julian Assange befinner seg fortsatt i ambassaden. Han hevder at flere nasjoner har rottet seg sammen for å ta ham, og at Sverige raskt vil utlevere ham til USA hvor han risikerer en tiltale som vil gi ham livstidsstraff.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Julian Assange

Julian Assange taler fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden, hvor han fortsatt befinner seg.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Har mistet fotfestet

Flere av hans støttespillere, inkludert Khan, har nå fått nok. Det samme har flere av de som jobbet sammen med Assange i Wikileaks.

Artikkelen i New Statesman bærer da også tittelen:« Historien om hvordan Julian Assange støtte fra seg sine støttespillere».

Khan berømmer fortsatt Wikileaks-prosjektet, spesielt nettstedets avsløringer i forbindelse med Irakkrigen. Hun er også produsent av en ny dokumentar om Wikileaks. Men grunnleggeren og frontfiguren kan hun nå styre sin begeistring for.

Allerede før filmen var ferdig, og før han i det hele tatt hadde sett på den, protesterte Assange mot filmen. Han hevdet den gir et feilaktig bilde av ham selv og arbeidet Wikileaks utførte, og han motsatte seg tittelen «Vi stjal hemmeligheter», selv om denne skal være et sitat fra en tidligere CIA-direktør.

Da Khan, ifølge det hun skriver, forsøkte å overbevise ham om at det var en balansert film, skal han ha svart: «Hvis det er en ærlig film, vil den være pro-Julian Assange».

Jemima Khan hevder at Assange er blitt lik de han selv kritiserer og ønsket å avsløre. At han nå omtaler seg selv i tredjeperson, mener hun viser at han har mistet fotfestet.

– Jeg har sett glimt av Assanges sjarm, briljans og innsikt – men jeg har også sett hvordan en rockestjernestatus har ført til at en klarsynt idealist føler at han er hevet over lover og unntatt fra kritikk, skriver Khan.

Khan forteller at hun engasjerte seg i Wikileaks etter at de hadde kommet med sine første store avsløringer, fordi hun skjønte at Assange og nettstedet risikerte mye og fordi hun ønsket å støtte opp under ytringsfrihetsprinsippet.

– Wikileaks gjør seg nå skyldig i den samme formørkningen og desinformeringen som de søkte å avsløre hos andre, mens tilhengerne er forventet å følge dem lojalt, uten spørsmål og med heltedyrkelse, ifølge Khan.

Hun avslutter med at Assanges frykt for å bli utlevert til USA ikke bør være hevet over de svenske kvinnenes rett til å høre ham forklare seg i en svensk rett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt