«Spøkelsesskip» med åtte lik skylt i land i Japan

Åtte døde personer er funnet ved en skipbrudden båt som ble skylt i land i Japan. Myndighetene mistenker at det er nok et «spøkelsesskip» fra Nord-Korea.

Japan North Korea Boat

Båtene som kommer drivende fra Nord-Korea blir kalt «spøkelsesbåter» fordi de ofte er tomme eller inneholder døde personer eller skjeletter.

Foto: Iori Sagisawa / AP

Mannskap fra den japanske kystvakten fant sju lik om bord på båten, som ble skyldt i land ved Knazawa i Sentral-Japan i forrige uke. I tillegg ble levninger av et menneske funnet rundt 15 meter fra skipet.

– Det er vanskelig å identifisere likene, siden de har begynt å råtne, sier Hiroshi Abe hos det lokale politiet til nyhetsbyrået AFP.

Dårlig vær har gjort det vanskelig for mannskapene å undersøke skipsvraket grundig.

– Vi har funnet et tobakksskrin med koreanske tegn, men vi kan ikke slå fast om båten kommer fra Nord-Korea, sier Abe.

Ifølge en lokal TV-stasjon ble det også funnet et skilt med bilde av den tidligere nordkoreanske lederen Kim Jong il i båten.

CORRECTION-JAPAN-NKOREA-TRANSPORT-ACCIDENT-FISHING

Kystvakten fra Japan undersøker den slitte trebåten som det ble funnet åtte lik i da, den ble skylt i land i Japan i 27. november 2017

Foto: HANDOUT / AFP

Fiskere eller rømlinger?

Kystvakten tror skipet er det siste i rekken av nordkoreanske fiskebåter som kommer inn i japansk farvann og driver inn mot kysten. Bare i fjor ble det oppdaget 104 slike båter – og 66 året før.

I flere av tilfellene har mannskapet avgått ved døden på sjøen, og derfor omtales båtene som «spøkelsesskip» i japanske medier.

Ifølge BBC er det de siste månedene blitt funnet flere båter med desperat mannskap fra Nord-Korea som fortsatt lever.

Merker på båten indikerer at de tilhører militæret i Nord-Korea, som er sterkt involvert i fiskeindustrien. Ikke overraskende blir ikke de forsvunne båtene nevnt i Nord-Korea.

Ifølge BBC har det blitt spekulert rundt om fiskerne egentlig forsøker å rømme fra regimet i hjemlandet. Men de som er funnet i live, har alle bedt om å bli sendt tilbake til Nord-Korea.

JAPAN-NORTHKOREA/

Den japanske kystvakten fant 29. november 2017 denne båten drivende i grov sjø langs kysten nord i Japan. Mannskapet på 10 personer ble alle identifisert som nordkoreanere.

Foto: KYODO / Reuters

Desperat etter større fangst

Eksperter sier til nyhetsbyrået Ap at de nordkoreanske fiskerne reiser stadig lenger ut på havet for å tilfredsstille regjeringens krav om større fangst. Så går de gamle og dårlig utstyrte båtene tom for drivstoff eller motoren svikter. Mannskapet ombord har ingen mulighet til å ringe etter hjelp.

Japan og Nord-Korea har et anspent forhold etter som regimet i Pyongyang rutinemessig kommer med verbale trusler samt skyter missiler nær eller over Japan. Til tross for det, redder den japanske kystvakten fiskere fra Nord-Korea som er i havsnød utenfor kysten av Japan.

De internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea fører til mangel på mat og utenlandsk valuta i landet. Hungersnøden som landet opplevde på 1990-tallet tok livet av opp til en million personer. Ifølge CNN anslår FN at så mange som 70 prosent av landets 25 millioner innbyggere fortsatt ikke har nok mat.

SISTE NYTT

Siste nytt