Hopp til innhold

«Splashdown!» Her lander Orion i Stillehavet

Etter to runder rundt jorda og en sving ut i verdensrommet, er det amerikanske romskipet Orion nå tilbake på jorda. Klokka 17.29 landet kapselen i Stillehavets bølger utenfor kysten av California.

Orion lander

Romfartøyet Orion har landet i Stillehavet, og mannskaper fra den amerikanske marinen samler sammen de enorme fallskjermene som dempet farten før kapselen landet i bølgene 600 km utenfor kysten av California.

Orion før fallskjermene folder seg ut fotografert fra dronen Ikhana

Like før fallskjermene folder seg ut, fotografert av Nasas drone Ikhana.

Foto: NASA
Orions fallskjermer

Et par fallskjermer sviktet underveis, men det var likevel tilstrekkelig til å senke farten til et uskadelig plask.

Foto: Nasa

Turen tilbake til jorda ble tett fulgt av romfartsinteresserte over hele verden.

Etter noe usikkerhet rundt oppskytingen og flere utsettelser, har det vært knyttet mye interesse til den spennende returen gjennom jordas atmosfære, helt til det nøye kalkulerte plasket i Stillehavet.

På TV-bildene kunne vi se flere sett av fallskjermer folde seg ut og dempe den siste delen av nedstigningen. Minst en av fallskjermene skal ha sviktet underveis

Idet kapselen landet i bølgene, hørte vi Houston kontrollsentral erklære «Splashdown». Minst tre oransje ballonger ble blåst opp og holdt kapselen flytende i riktig stilling.

Laster Twitter-innhold

Deretter ble en rekke båter og helikoptre dirigert mot landingsstedet. Dykkere skal deretter feste fortøyninger til kapselen før den blir tatt om bord i et skip og fraktet til land.

Orion begynner nedstigningen

Her starter Orion på nedstigningen gjennom jordatmosfæren.

Foto: NASA

Dagens test er ubemannet og målet er å teste romskipets varmeskjold, sammen med dataprogrammer, strålebeskyttelse, fallskjermer og overlevelsesevne.

5 timers «snartur» ut i rommet

Orion på vei ut i rommet

Bildet er tattfra Orion i retning 'bakover' mot jorda idet ekstra brenselsmoduler blir utløst.

Foto: NASA

Like etter klokka 13 norsk tid ble Orion skutt opp fra Cape Canaveral i Florida.

Etter to runder rundt jorda med en ekstra sving ut i verdensrommet, vendte Orion tilbake til jorda. Dagens tur var en ren testtur, men helt sentral for å teste at alt fungerer som det skal.

Svingen som Orion gjorde ut i verdensrommet, brakte kapselen gjennom et farlig strålingsbelte. Turens høyeste punkt var mer enn 15 ganger så høyt oppe som der den internasjonale romstasjonen ligger.

På veien tilbake ble det viktige varmeskjoldet ekstrem-testet. Da kapselen entret atmosfæren var hastigheten oppe i 32 000 kilometer i timen, og dermed steg temperaturen enormt.

Kritisk fase

Dette er en kritisk fase, ikke minst når fartøyet på senere turer skal ha mennesker om bord.

Det nykonstruerte varmeskjoldet, som bare er fire centimeter tykt, er bygget for å tåle en utvendig temperatur på 2200 grader Celsius.

Den siste delen av nedstigningen ble fulgt via levnde bilder fra den fjernstyrte dronen Ikhana som fulgte hvert steg nedover tett, etter som nye sett av fallskjermer foldet seg ut.

Orion landet i Stillehavet

Orion venter på å bli hentet opp i et marinefartøy utenfor California-kysten.

Foto: NASA

Selv om fartøyet nå har landet trygt, gjenstår mye arbeid. Data som er samlet inn under turen skal analyseres og gjennomgås med sikte på å finne ut om alt gikk etter boka.

På de neste turene skal Orion reise lenger og lenger ut. Om 20 år er det mulig at den skal romme mennesker på en reise til Mars. Men det forutsetter at det tekniske fungerer prikkfritt.

Film fra NASA om Orion

SE VIDEO: Slik er Orion bygget, og dette skal den gjøre.

SISTE NYTT

Siste nytt