Hopp til innhold

Obamas tårer – en festdag for kritikerne

Da USAs president Barack Obama felte sinte tårer på et pressemøte tirsdag, fikk konspirasjonsteoretikerne en festdag. Var de ekte, var det avledning, eller var det krokodilletårer?

Montasje 4 bilder der Barack Obama har tårer i øyne og på kinn

OBAMAS TÅRER: President Obama felte felte mer enn en tåre på pressekonferansen 5. januar da tema var landets våpenlover. Da han snakket om massakren i Newtown der 20 skolebarn ble drept, brast det for ham.

Foto: AFP-Mandel Ngan/AP-Pablo Martinez Monsivais/Reuters-Carlos Barria/AP-Carolyn Kaster / NTB Scanpix

Presidentens tårevåte kinn på pressekonferansen i Det hvite hus, hvor han annonserte innstramminger i våpenlovene, fikk kritikerne til nærmest å gå av skaftet. På Twitter kokte det. Gråt han virkelig? Eller ble tårene presset fram i et forsøk på å utnytte en tragisk hendelse?

Tårne vakte helt klart mer oppsikt enn president-direktivet som pålegger våpenselgere å gjøre en grundigere bakgrunnsjekk av kjøperne. Forslaget var av en type som kan iverksettes uten godkjenning i Kongressen, hvor det ikke er politisk flertall for innstramminger.

Som begrunnelse ramset Obama opp en rekke tilfeller av skytetragedier i landet. Da han kom til massakren i Sandy Hook i Connecticut i 2012, der 20 skolebarn ble skutt og drept, brast stemmen og tårene flommet.

– Hver gang jeg tenker på disse barna, blir jeg rasende, sa han. Han la til: – Og det skjer i Chicagos gater hver eneste dag.

Laster Twitter-innhold

«Krokodilletårer»

Reaksjonene i sosiale medier lot ikke vente på seg. De varierte fra honnør for ekte tårer og full støtte, til de som mente at det var iscenesatt.

Teoriene går fra at han brukte et irriterende middel for å framprovosere tårer, til at han hadde brukt rå løk. Det siste kom fra Andrea Tantaros i Fox News som sa rett ut at tårene ikke var troverdige. Meghan McCain som kommenterte for Fox News kalte det «politisk teater». Mark Levin kalte det «krokodilletårer».

Laster Twitter-innhold

På Twitter eksploderte emneknaggen #ObamaTears. Mange hadde forslag til andre ting presidenten kunne gråte over, til skuespill verdt en Oscar og rene anklager om manipulering. Obama ble kalt patetisk, svak og uærlig, og forslagene hans en ren avledning. De fleste ville heller snakke om tårene enn om det politiske innholdet.

I USA er retten til å bære våpen et brennhett politisk tema som preges av steinharde fronter. «Våpen-lobbyen» preges av den mektige National Rifle Association og ytre høyre fløy. Motstanderne blir kalt pasifister, sosialister og en trussel mot friheten.

NRA utstredte raskt en pressemelding der de karakteriserte Obamas forslag som «politisk retorikk og ikke en meningsfull løsning på landets problem».

Laster Twitter-innhold

Presidentkandidat Donald Trump derimot, sa at han trodde tårne var ekte.

Laster Twitter-innhold

32 000 skuddofre hvert år

I løpet av Obamas sju år lange presidentperiode har 224 000 amerikanere blitt skutt og drept. Det tilsvarer rundt 32 000 hvert år. Spaltisten Nicholas Kristof i The New York Times mener at flere enn Obama bør gråte.

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter at Obama offentliggjorde innstrammingene skal våpensalget ha nådd nye høyder og aksjene til våpenprodusenter som Smith & Wesson og Ruger spratt i været.

Laster Twitter-innhold

Obama slo tilbake: «Våpenlobbyen kan holde Kongressen som gissel, men de kan ikke holde Amerika som gissel. Vi kan ikke akseptere dette blodbadet i vårt samfunn.»

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt