Normal

«Røde Tarzan» på krigsstien igjen

MOSKVA (NRK): Den russiske nynazisten og tidligere fribokseren Vjatsjeslav Datsik er igjen på krigsstien. Mannen har startet et korstog mot prostitusjon. Natt til onsdag jaget han 10 kvinner og en finsk mann gjennom gatene i St. Petersburg.

Datsik

Vjatsjeslav Datsik fotografert i rettssalen i Oslo før jul i 2014

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vjatsjeslav Datsik ruver i landskapet, og nå har han igjen skapt store overskrifter både i nettavisene og de store russiske TV-kanalene.

For bildet av de nakne kvinnene og den ene mannen på vei i mørket gjennom St. Petersburgs gater har igjen brakt den tidligere straffedømte fribokseren og nynazisten fram i lyset.

Dukket opp i Oslo

Det vakte stor oppsikt i Norge da Vjatsjeslav Datsik 21. september 2010 meldte seg til politiet i Oslo og senere ba om asyl.

Datsik var kjent som aktiv nynazist og fribokser i hjemlandet Russland, men han hadde også et kriminelt rulleblad som hadde brakt ham i fengsel, for voldelig ran i St. Petersburg.

Han flyktet senere fra det psykiatriske sykehuset han var til behandling på, og dukket med hjelp fra det lille russiske nynazistmiljøet i Norge, opp i Oslo.

Han ble umiddelbart fengslet, og sa i et intervju med NRK i november 2010 at han aldri hadde hatt det så godt som på Ila fengsel utenfor Oslo.

– Dette er et hotell i luksusklassen.

Han holdt fast ved sine ekstremistiske uttalelser og definerte seg som rasist og sa at hvite menn aldri bør tillates å ha barn med svarte kvinner.

I rettsalen

Vjatsjeslav Datsik og hans forsvarer Fridtjof Feydt fikk ikke medholdet i ønsket om asyl i Norge

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tilbake til Russland, i eget fly

Norske myndigheter valgte å se bort fra Datsiks frykt for å bli mishandlet i russisk fengsel, og sendte ham tilbake til Russland via Finland, i eget innleid fly.

I Russland ble Vjatsjislav Datsik så dømt til fem års fengsel, som han sonet i flere av de mest beryktede fangeleiren rundt i landet.

17. mars i år ble han så satt fri, og har den siste måneden markert seg i St Petersburg gjennom flere brutale angrep på prostituerte, som han mener ødelegger den russiske moral.

St Petersburg

Det er i Russlands nest største by St Petersburg Vjatsjeslav Datsik har drevet sitt korstog mot prostitusjon

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / REUTERS

Natt til 18. mai slo han og noen av hans nynazistiske venner til mot et bordell på Vasiljevskijøyen i St. Petersburg. Gjennom skrik og trusler tvang han 10 av kvinnene og en finsk mann til å kle seg naken, før han jaget dem med en kølle gjennom gatene til nærmeste politistasjon. Datsik fortsatte videre til et annet bordell, før han ble stoppet og arrestert av politiet

Bilder fra det som skjedde har vært publisert i flere av de store russiske TV-kanalene og på den populære nettutgaven av avisen Moskovskij Komsomolets

Ny rettssak?

Ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat fikk kvinnene etter hvert hjelp fra den frivillige organisasjonen Sølvrosen, som prøver å hjelpe prostituerte i St. Petersburg. Avisen skriver at den finske mannen som ble offer for Datsiks vrede, var en turist som var i byen i forbindelse med Ishockey-VM.

Ifølge den russiske radiostasjonen Moskvas Ekko kan Vjatsjeslav Datsik vente seg en ny rettssak etter sitt raid mot bordellet.

Det er ikke forbudt å kjøpe sex i Russland, men hallikvirksomhet og formidling av seksuelle tjenester er i prinsippet straffbart. Vjatsjislav Datsik sier han gjennomfører aksjonene mot prostitusjon for å heve moralen i Russland. De fleste russere tar nok likevel avstand fra de metodene som han har tatt i bruk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt