Hopp til innhold

«Rebelsk» kvinne delte bilde av seg selv uten hodeplagg – ble pågrepet

Flere ønsker at en kvinne i tjueårene i Saudi-Arabia skal straffes med piskeslag fordi hun publiserte et bilde hvor hun viser håret sitt utendørs.

Kvinne med nikab

En kvinne i Saudi-Arabia ble arrestert etter at hun tvitret et bilde av seg selv uten hodeplagg og den muslimske drakten abaya, som kvinner er pålagt å bruke i landet. Illustrasjonsfoto.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Politiet i Saudi-Arabia har arrestert Malak Al Shehri etter at hun publiserte et bilde av seg selv på Twitter uten den muslimske drakten abaya.

Bildet viser den unge kvinnen ute i gaten i en fargerik kjole og en jakke. Hun hadde på forhånd skrevet at hun kom til å dra hjemmefra uten å dekke seg til. Dette har fått flere twitterbrukere i landet til å rase.

Kvinner i Saudi-Arabia er pålagt å dekke til håret og skjule kroppsfasongen i det offentlige rom.

Noen brukere på sosiale medier å krevde henne arrestert etter å ha sett innlegget, skriver The Guardian.

«Vi krever arrestasjon av rebellen Malak Al Shehri».

Laster Twitter-innhold

Krevde fengsling

Malak Al Shehri ble pågrepet etter at noen skal ha levert en anmeldelse til politiet, og ifølge flere internasjonale medier risikerer hun nå å bli straffet med piskeslag.

Talsperson for politiet, Fawaz al-Maiman, bekrefter til den lokale avisen Al-Sharq at Shehri ble tatt med til fengselet, og han anklager henne for å ha «snakket åpent om forbudte relasjoner med menn hun ikke har en relasjon med».

​Politiet sier de handlet på linje med plikten deres som er å overvåke brudd på «generell moral».

– Politiet understreker at denne kvinnen bryter en anvendt lov i dette landet, sier Maiman og oppfordret samtidig publikum til å alltid «følge islams lære».

– Nok et stygt eksempel

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær Amnesty International i Norge.

Foto: Kristin Rødland Buick / Amnesty

Amnesty Norge har hørt om saken og sier de forsøker å samle inn mer informasjon.

– Dersom det vi har lest i media i dag stemmer, er dette er nok et stygt eksempel på Saudi-Arabias manglende respekt for ytringsfriheten og på myndighetenes brutale oppførsel overfor sin egen befolkning, sier John Peder Egenæs, generalsekretær Amnesty International i Norge til NRK.

Han sier Saudi-Arabia stadig begår grove og systematiske brudd på menneskerettighetene, og bruker pisking som straff for handlinger som ikke burde være kriminalisert.

Bildet blir spredd

Pisking som straffemetode bryter med menneskerettighetenes artikkel fem, ifølge Amnesty, som slår fast at ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

– Når vi samtidig vet at rettssystemet i Saudi-Arabia ikke holder mål etter internasjonaler standarder, er det ekstra forstemmende å høre historier som dette. For Amnesty er det forøvrig viktig å minne om et helt grunnleggende prinsipp: At alle kvinner har rett til å selv bestemme hva de vil ha på seg, sier Egenæs.

Etter mange reaksjoner på bildet valgte Shehri å fjerne bildet og slette sin Twitter-konto.

Andre twitter-brukere nasjonalt og internasjonalt har vist sin støtte og delt bildet videre.

SISTE NYTT

Siste nytt