Hopp til innhold

#Pizzagate – konspirasjonsteorien som endte i restaurantskyting

WASHINGTON DC (NRK): Da en 28 år gammel tobarnsfar tok loven i egne hender og gikk inn på pizzarestauranten Comet i Washington og begynte å skyte med et automatvåpen var det den foreløpige toppen til konspirasjonsteorien som startet med et spørsmål på 4Chan.

Gunman Pizza Shop

Store politistryker rykket ut til pizzarestauranten Comet i Washington da en mann begynte å skyte på søndag.

Foto: Sarah L. Voisin / Ap

Det kunne ha endt i en ny masseskyting, men 28 år gamle Edgar Maddison Welch ønsket ikke å drepe uskyldige, han ville bare finne ut om ryktene om Hillary Clinton og lederne i Demokratene var med i en pedofiliring og hadde seksuell omgang med mindreårige i kjelleren på restauranten Comet Ping Pong stemte.

Hemmelig kode

Historien startet uka før presidentvalget med at brukere på anonyme bildeforumet 4Chan lurte på om alle referansene til pizzafester i Clintons kampanjesjef, John Podesta sine hackede eposter egentlig var kodeord for bizzare sexfester og misbruk av mindreårige.

Laster Twitter-innhold

I det påfølgende ukene postet mange av Donald Trump sine sympatisører og hvite nasjonalister teorien, og etter hvert dukket det opp nettartikler på alternative nyhetssider av typen: «Pizzagate: How 4Chan Uncovered the Sick World of Washington’s Occult Elite», skriver det liberalistiske nettstedet Vox.

Laster Twitter-innhold

En av dem som har videreformidlet konspirasjonsteorien om Pizzagate er sønnen til USAs nye nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Sønnen, Michael G Flynn er sin fars rådgiver og har vært med på møter i Trumps overgangsteam. Etter skyteepisoden søndag skrev han på sosiale medier at pizzagate er en sak inntil det bevises at den ikke stemmer.

Tirsdag ble det klart at Flynn junior har fått sparken fra Donald Trumps overgangsteam for å ha delt falske nyheter som knytter Hillary Clinton til barneprostitusjon.

Laster Twitter-innhold

Ville fri barna

Søndag hadde 28-åringen fra Nord-Carolina fått nok og Welch skal ha fortalt politiet at han ville redde barna i kjelleren. De samme barna som han hadde lest så mye om på internett.

Gjestene løp ut da mannen med automatvåpenet kom inn. Han skjøt mot en datasentral og en hengelås, men ikke mot gjestene eller de ansatte.

I 45 minutter gjennomsøkte han pizzarestauranten Comet, men kom ut med hendene i været da han innså at det ikke var en pedofiliring eller barneslaver på stedet.

I går ble tobarnsfaren siktet for blant annet overfall med farlig våpen og torsdag er det ny runde i retten.

De ansatte ved restauranten har lenge blitt plaget og fått trusler på grunn av pedofili-ryktene, og eieren James Alefantis har fått flere drapstrusler på sosiale medier fra folk som mener han er en kriminell overgriper.

Falske nyheter

Et stadig større problem i USA er det store antallet falske nyheter som spres via sosiale medier, og BuzzFeed undersøkte nylig hvilke saker som fikk mest oppmerksomhet de tre siste månedene av presidentvalget på Facebook. Og svarte var tydelig.

Falske nyheter genererte mer engasjement enn toppsakene til de 19 største medieorganisasjonene i USA til sammen.

Konspirasjonsteoretikere mener nå at myndighetene har iscenesatt alt, 28-åringen som sitter i varetekt har nemlig skuespillerbakgrunn og ingen ble skadd i skytingen.

SISTE NYTT

Siste nytt