«Onde klovner» sprer frykt i Frankrike

Fransk politi har i det siste fått flere henvendelser fra engstelige franskmenn som har møtt mennesker utkledd som «onde klovner». 14 bevæpnede tenåringer i klovnedrakt ble arrestert i helgen.

Zombie-klovner, Strasbourg

I september kledde disse to seg ut som zombie-klovner i en parade i Strasbourg. De siste ukene har klovner skremt franskmenn flere steder i landet.

Foto: FREDERICK FLORIN / Afp

De 14 tenåringene var bevæpnet med pistoler, kniver og baseballkøller og ble arrestert i byen Agde lørdag. De ble satt i varetekt, men satt fri dagen etter, skriver Le Monde.

Lørdag kveld ble en mann utkledd som en klovn pågrepet etter å ha banket opp en fotgjenger med en jernstang i byen Montpellier. Klovnen og to medsammensvorne slo mannen med jernstangen minst 30 ganger, skriver den franske avisen. De tre ville ha tak i mannens mobiltelefon.

Også tre bilister i ulike byer kontaktet politiet i helgen og klaget over «onde klovner» som truet dem.

Fenomenet startet i Frankrike i starten av oktober, men har tidligere vært kjent både i USA og Storbritannia. Fransk politi tar saken med det største alvor, ifølge Europe1.

Blant annet ble en 19-åring nylig dømt til seks måneders betinget fengsel for å ha truet forbigående mens vedkommende var utkledd som en klovn.

En 17-åring, som ville lage skjult kamera av folk som ble skremt av klovner, er også blitt arrestert.

Politiet advarer

Disse «onde klovnene» har blitt sett både i busker, gater og utenfor skoler, sier en politikilde til AFP.

– Siden midten av oktober har hendelsene, som er inspirert av videoer på internett, ført til at innbyggere er bekymret over truende og aggressive klovner i Frankrike, sa rikspolitiet i en uttalelse forrige uke.

Laster Twitter-innhold

I en beskjed lagt ut på Facebook og Twitter, minner fransk politi om at det er forbudt å bære våpen på åpen gate. Det står også at den som bærer et slagvåpen eller kniv, enten det er en klovn eller den som eventuelt jager klovnen, vil bli pågrepet og avhørt.

Politiet håper denne trenden går over når Halloween er over.

Sosiologen Pascal Froissard, som underviser ved Universitetet i Paris, sier til Europe1 at mange mennesker blir utrygge av klovner.

– Og jo mer man snakker om dette, jo flere ideer får de som vil skremme folk. Og det at det bare er noen dager til Halloween kan forklare noe av oppslutningen om dette narrespillet, mener han.

SISTE NYTT

Siste nytt