«Ocean Viking» ber Europa ta imot de 356 migrantene om bord

«Ocean Viking» har foreløpig avsluttet redningsarbeidet i Middelhavet, og er på vei nordover. Det går fram av en pressemelding fra de ansvarlige for skipet, Leger uten grenser og SOS Mediteraranee. De oppfordrer nå europeiske myndigheter til å la migrantene få komme i land på et trygt sted.

Mennesker på dekk på Ocean Viking

Etter at det ble tatt om bord 105 mennesker på mandag, må mange nå oppholde seg på dekk på «Ocean Viking».

Foto: ANNE CHAON / AFP

«Etter fire dager på rad med livreddende søk- og redningsaksjoner i Middelhavet, er 356 menn, kvinner og barn blitt reddet om bord på Ocean Viking. Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée har nå bedt maltesiske og italienske sjøfartsmyndigheter om å ta koordineringen og finne et trygt sted å sette menneskene i land», heter det i pressemeldingen.

De to hjelpeorganisasjonene skriver videre at flere av migrantene på skipet har «rystende tegn på fysisk og psykisk vold fra tiden i Libya», og at «den harde virkeligheten er at det er en pågående konflikt i Libya, hvor mange sårbare migranter og flyktninger er fanget i interneringssentre langs frontlinjen.»

«Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée forventer at europeiske myndigheter følger folkeretten og umiddelbart finner et trygt sted for ilandsetting av alle om bord på Ocean Viking», heter det til slutt i pressemeldingen.

Presidenten i Leger Uten Grenser, Karine Nordstrand, sa til NRK tidligere i dag at man har tatt høyde for at den situasjonen som har oppstått med mange om bord, og at det er nok av mat og vann på skipet.

Laster Twitter-innhold

Har merker etter mishandling

Flere av båtene hadde vært ute på havet i flere dager før de blir plukket opp av «Ocean Viking».

Mange av menneskene om bord har vært dehydrert og utmattet og har fått medisinsk behandling om bord.

– En kollega om bord forteller at alle hun har snakket med sier at de har opplevd vilkårlig fengsling, utpressing, tortur eller at de har blitt tvunget til å jobbe under slavelignende forhold i Libya, sier Nordstrand.

Mange av dem som kommer om bord har merker etter mishandling eller etter håndjern rundt håndleddene.

– De som er kommet om bord sier til å oss at de var klare til å dø på havet i stedet for å bli værende i Libya, sier Nordstrand.

Synkende gummibåt

Karine Nordstrand, president Leger Uten Grenser

– Vi er først og fremst opptatt av at ingen skal drukne på havet og at vi skal bringe de vi redder til en trygg havn, sier Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser.

Foto: Kristian Elster / NRK

MSF og SOS Méditerranée omtalte mandagens redningsaksjon som kritisk, skriver NTB.

Da redningsskipet nærmet seg, begynte luften å gå ut av migrantenes blå gummibåt, som begynte å synke, ifølge nyhetsbyrået AFP, som er om bord på «Ocean Viking».

Flere av passasjerene falt ut i vannet før alle ble reddet om bord i «Ocean Viking» i live.

Samtlige er menn og gutter, de fleste av dem fra Sudan. Blant de 105 er 29 mindreårige, blant dem en femåring og en tolvåring.

105 personer satt tett i tett i redningsbåten da de ble plukket opp mandag.

105 personer satt tett i tett i redningsbåten da de ble plukket opp mandag.

Foto: Hannah Wallace Bowman / Leger Uten Grenser

– Forpliktet etter havretten

Foreløpig er det ikke klart hverken når eller hvor de som er reddet blir satt i land.

– Når vi skal sette i land de vi har reddet vil vi kontakte de aktuelle redningssentralene og vente på beskjed derfra, sier Karine Nordstrand.

Ocean Vikings operasjonskoordinator Nicholas Romaniuk sier til AFP at de har prøvd i fem dager å få tak i den libyske kystvakten, uten hell.

Italias innenriksminister Matteo Salvini gjentok denne uka at det er «absolutt forbudt» for Ocean Viking eller et annet redningsskip å gå inn i italiensk territorialfarvann.

Karine Nordstrand sier at landene som har en kystlinje er forpliktet i henhold til havretten til å sørge for at båter som har reddet mennesker i havsnød kan bringe dem i land til et trygt sted.

– Vi forventer at landene oppfyller de forpliktelsene de har i forhold til folkeretten, som havretten er en del av, sier hun.

Ocean Viking
Foto: Charlotte Bergløff / NRK

Ikke til Libya

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) uttalte fredag til NRK at det er helt uaktuelt for Norge å ta imot mennesker som reddes i Middelhavet.

– Migrantene må nå transporteres tilbake til Afrika, enten til Tunisia eller Libya. De bør ikke sendes til Europa, for da blir denne aksjonen en forlengelse av flyktningruten istedenfor at det blir en redningsaksjon, sa Kallmyr til NRK.

Nordstrand sier at det er helt uaktuelt å returnere noen til Libya.

– Leger uten grenser jobber i interneringsleirer i Libya og vet hvor forferdelig forholdene der er. Det får vi også bekreftet av dem som kommer om bor. Senest på fredag sa FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at det ikke er trygt å sende folk tilbake til Libya, sier Nordstrand.

Hun legger til at Leger Uten Grenser heller ikke anser at Tunisia oppfyller de kriteriene som ligger til grunn for å være en trygg havn.

Ocean Viking
Foto: Charlotte Bergløff / NRK

FN ber Europa om hjelp

Proactiva Open Arms' redningsskip venter også fremdeles på tillatelse til å legge til i en europeisk havn, og skipet har til sammen 151 passasjerer om bord.

FN-organisasjonen UNHCR ber europeiske myndigheter om å la migrantene om bord på Open Arms og Ocean Viking som nylig er plukket opp i Middelhavet, få komme i land.

Det opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en pressemelding tirsdag.

Flere av migrantene er angivelig overlevende etter rystende overgrep i Libya og er fra såkalte flyktningproduserende land, ifølge UNHCR.

– Dette er et kappløp mot tiden, sier Vincent Cochetel, som er FNs høykommissær for flyktningers spesialutsending for middelhavsregionen.

Ocean Viking
Foto: Charlotte Bergløff / NRK

– La dem legge til kai

Han peker på at værforholdene vil kunne endre seg, noe som vil føre til at situasjonen vil bli verre.

Det å forlate mennesker som har flyktet fra krig og vold i Libya på havet, vil kun påføre dem mer lidelse, mener FN-utsendingen.

– De må umiddelbart få lov til å legge til kai og i tillegg få lov til å motta svært nødvendig nødhjelp ved behov, påpeker han.

Økt innsats

UNHCR-sjefen oppfordrer europeiske myndigheter på det sterkeste til omgående å skaffe en sikkerhetshavn. Han peker også på at økt søk- og redningskapasitet i Middelhavet er nødvendig, og at rollen til redningsskip bør anerkjennes og støttes.

Det vil samtidig være nødvendig med mer innsats for å flytte mennesker ut fra de voldelige områdene i Libya, ifølge UNHCR. Ingen skal føle at de trenger å risikere livet eller livet til familiemedlemmer for å ta slike risikofylte båtturer på Middelhavet, påpekes det videre.

SISTE NYTT

Siste nytt