NRK Meny
Normal

«Nytt Tsjernobyl» funnet i Ukraina

En gruppe miljøvernere har oppdaget et område i Ukraina hvor strålingen er mye sterkere enn i Tsjernobyl.

Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986

Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, står fortsatt som et dystert monument over verdens til nå verste sivile atomkatastrofe. Nå har en gruppe miljøvernere funnet et område i Ukraina som utsettes for mye mer stråling.

Foto: ALEKSANDER NORDAHL / Scanpix

Grunnen til den sterke strålingen er at det ligger en nedlagt urangruve i området. Gruven ligger like ved landsbyen Dovhyvka i Dnepropetrovsk-regionen, og utgjør en stor fare for innbyggerne og miljøet, skriver den ukrainske avisen Segodnya.

Saken er gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

– Vi målte 2611 mikrorøntgen per time (26 µSv (microsivert)), sier Oleksij Vedmidskij, som har leder arbeidet med målingene.

Høye verdier

– Dette er høyere enn det som er normalt, sier Anne Liv Rudjord i Statens strålevern til NRK.no.

Ifølge Vedmidskij er stråleverdiene på 500-600 mikrorøntgen per time i området rundt reaktorene i Tsjernobyl, mens verdiene vi vanligvis utsettes for er 30 mikrorøntgen per time.

Farlig for mennesker

– Strålingen vil ikke drepe folk med en gang. Det kommer an på hvor lenge man oppholder seg i nærheten av strålekilden, sier Vedmidskij.

Vedmidskij sier til den ukrainske avisen at sju millioner tonn med farlig avfall er begravd under den nedlagte gruven, og at det ikke er noen skilt som advarer om strålefaren.

Flere som bor i nærheten av urangruven har dyr som beiter i området.

– Feil utstyr

– De som sprer alarmerende nyheter om stråling bruker et måleutstyr som ikke er godkjent i Ukraina, sier Serhij Miljutin, en talsperson for myndighetene i Dnepropetrovsk-regionen.

Vedmidskij sier han brukte en geigerteller.

– Målerne som ukrainske myndigheter bruker gir kun indikasjoner på én type stråling, mens min måler alfa, beta, gamma, og røntgen-stråler, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt