NRK Meny
Normal

– Morsi har det etter forholdene bra

Egypts avsatte president Mohammed Morsi fikk i går kveld møte EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som sier at han behandles bra i fangenskapet. Samtidig krever den franske utenriksministeren at den militærstyrte regjeringen løslater Morsi.

 Mohammed Morsi og Catherine Ashton

EUs utenrikssjef Catherine Ashton og den avsatte presidenten Mohammed Morsi under møtet i går kveld på ukjent sted.

Foto: Uncredited / Ap

– Vi ber om at Morsi løslates, sier utenriksminister Laurent Fabius.

Fabius fordømmer også volden i Egypt som har eskalert de siste ukene, etter at Morsi ble avsatt 3. juli, etter dager med voldsomme protester.

Etter det som av mange betegnes som et militærkupp, har tilhengere av presidenten fra Det muslimske brorskap vist sin misnøye ute i gatene. Der har også motstandere av den religiøse presidenten, og de som bejublet avsettelsen, vært og dette har ført til sammenstøt mellom de to leirene.

Sammenstøt har det også vært mellom demonstrantene og hæren. Bare fra helgen og frem til i dag har nærmere 100 mennesker mistet livet.

– Løslat alle politiske fanger

Egypt er på kokepunktet og den franske utenriksministeren betegner den politiske situasjonen nå som «meget kritisk».

Han oppfordrer alle ledende politiske krefter i landet til å snakke sammen, for å unngå at det går fra vondt til verre i ett av Midtøstens største og viktigste land.

– Frankrike ber om at alle politiske fanger løslates, inkludert tidligere president Mohammed Mursi, sa Laurent Fabius til franske journalister i Paris.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

T-skjorte med bilde av avsatt president Mohammed Morsi

Tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Morsi har fått trykket opp T-skjorter med bilde av ham på.

Foto: Manu Brabo / Ap

Ble fløyet til Morsi

Samtidig, i Kairo, møtte EUs utenrikssjef Catherine Ashton det nasjonale og internasjonale pressekorpset. Hun er den første internasjonale representanten som har fått møte den avsatte presidenten.

Ashton sier at Morsi – etter forholdene – har det bra i fangenskapet, at han behandles med respekt av sine fangevoktere og at han har tilgang til fjernsyn og aviser.

– Han har derfor fulgt nøye med hva som skjer og vi kunne diskutere situasjonen grundig i vår samtale, sa Ashton, som satte frem kravet om å få treffe den avsatte presidenten under sitt forrige besøk i Kairo for to uker siden.

Først under det nåværende besøket svarte den militærstyrte regjeringen på kravet, og Ashton ble i går kveld fraktet med militærhelikopter til ukjent sted.

– Jeg fikk se hvor Morsi holdes men jeg aner ikke hvor det ligger, sa Catherine Ashton på den uformelle pressekonferansen i Kairo i formiddag.

Har ikke tilbudt opphold

Hun fikk ha en to timers samtale med Morsi og betegner tonen som åpen, ærlig og vennlig.

Hva som nøyaktig ble sagt mellom dem og hva Morsi mener om de store støttedemonstrasjonene og om han kan gå i dialog med det nye regimet ønsker ikke Ashton å gjengi.

Derimot avviste hun tvert ryktene om at EU har tilbudt seg å bidra til at den avsatte presidenten får forlate hjemlandet på en trygg måte. Morsi er utdannet i USA, har undervist ved et amerikansk universitet og snakker godt engelsk.

– Jeg har ikke tatt til orde for noe slikt, sa Ashton.

Ashton opplyste videre at hun har forsøkt å forsikre seg om at Morsis familie vet at han har det bra. De har anklaget det mektige militærrådet for å ha bortført ham.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

EUs utanrikssjef Catherine Ashton møtte Morsi på ein ukjend stad i dag.

SE VIDEO: EUs utenrikssjef Catherine Ashton har uttalt seg om møtet med den avsatte presidenten Mohammed Mursi.

Sitter ned til Morsi gjeninnsettes

EUs utenrikssjef har under besøket gått fra møter til møter i turbofart.

Hun har hatt møter med Egypts nye sterke mann, general Abdel-Fattah el-Siss, den midlertidige presidenten Adly Mansour og visepresident Mohamed ElBaradei, som har fått ansvaret for internasjonale forbindelser.

Ashton har også truffet representanter for Det muslimske brorskap og en koalisjon av islamistgrupper samt liberale ungdomsgrupper og partier, som mener Brorskapet kuppet deres revolusjon og førte landet vekk fra demokratiet de sloss for.

Jeg forsøker å finne ut om det er muligheter til å finne felles punkter som kan bidra til at landet kommer seg videre, sa Ashton.

EU-sjefen forsøker å presse de egyptiske lederne til å ikke gripe inn overfor fredelige demonstrasjoner og mener det bare gjør situasjonen verre.

– Voldsbruk er ikke akseptabelt, men fredelige demonstrasjoner er noe som er tillatt og viktig i et demokrati, sa Ashton.

Islamistene på sin side fortalte at de kommer til å fortsette protestene helt til Morsi blir gjeninnsatt som president.

Det er oppfordret til nye store demonstrasjoner i dag.

– Koalisjonen bekreftet at det egyptiske folk ikke forlater gatene før konstitusjonell legitimitet gjeninnføres, het det i en uttalelse fra koalisjonen etter møtet med Ashton.

Det muslimske brorskap nekter å samtale med det nye regimet, som heller ikke har gjort noen tilnærminger overfor sine motstandere.

Brorskapet forlanger at alle deres ledere som er arrestert slippes fri, at regjeringen og hæren ikke slår ned på demonstrasjonene og at mediekampanjen de mener er satt i gang mot islamistene opphører.

Visepresident Mohamed ElBaradei, som møtte Catherine Ashton igjen i ettermiddag, mener konflikten i landet kan løses bare volden avsluttes.

– Da vil det bli mulig å avslutte demonstrasjonene fredelig i forskjellige deler av landet, og gå inn i en seriøs dialog, sa ElBaradei på en felles pressekonferanse.

Morsi anklages for å ha konspirert med den palestinske islamistbevegelsen Hamas, som styrer Gazastripen, om «fiendtlige handlinger». Dette skal være flukt fra fengselet han satt i under revolusjonsdagene i 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt