Hopp til innhold

«Matthew» på full fart innover Florida-kysten

Etter å ha tatt livet av over 339 personer i Haiti, treffer orkanen Matthew snart USA. Nå forsøker innbyggerne på kysten å søke ly for den dødelige stormen.

US-FLORIDA-PREPARES-AS-HURRICANE-MATTHEW-BARRELS-TOWARDS-ATLANTI

TREFFER LAND: Orkanen Matthew raser innover kysten og er ventet å treffe i løpet av morgentimene lokal tid. Kraftig uvær har allerede rammet Florida.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

I delstatene Florida, South Carolina og Georgia søker innbyggere og turister tilfukt fra orkanen som ifølge Reuters allerede har drept over 339 personer i Haiti.

– Denne stormen vil drepe deg, advarer guvernør Rick Scott i Florida.

Rundt tre millioner mennesker er evakuert. Det er ventet at den dødelige orkanen for alvor vil treffe land i løpet av de neste timene, men uværet er allerede der.

Laster Twitter-innhold

Spikrer igjen vinduene

I Florida er tegnene til unntakstilstand mange. Flere hundre tusen mennesker har lagt ut på veiene, i flukt fra stormen som blir omtalt som et monster.

Laster Twitter-innhold

Folk skalker igjen alle luker og spikrer igjen vinduene. Mange har søkt tilflukt hos skoler og i kirker.

De store flyplassene er stengt og 4800 flyavganger er innstilt. Sportsarrangement er avlyst.

– Store bølger

Rundt 20 voksne og barn har søkt tilflukt ved den norske sjømannskirken utenfor Miami.

– Her har det vært mye vind og regn, men vi vet at det har vært mye verre ved kysten. Det er store bølger og dårlig vær, sier sjømannsprest Hanne Marie Frostlid til NRK.

Foreløpig har hun ikke hørt om store ødeleggelser eller tap av liv.

– Både fastboende og turister har kommet hit, fordi det er et «hurricane proof» senter og de følte seg tryggest her, sier Frostlid.

Unntakstilstand

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene Florida, South Carolina og Georgia.

Det fryktes at Matthew blir den kraftigste orkanen som har truffet Florida på elleve år.

Laster Twitter-innhold

Orkanen kommer trolig først til å trekke inn over Palm Beach County i Florida, før det er ventet at den vil sveipe over kysten i delstatene Georgia og South Carolina i løpet av helgen.

Data fra det amerikanske orkansenteret NHC viser at orkanen kommer til å svekkes i styrke i løpet av de neste 48 timene, ifølge Reuters.

Fulle tilfluktsrom

Tilfluktsrommene langs kysten er fylt opp av tusenvis av værflyktninger. Flere steder er kapasiteten sprengt og folk har blitt avvist i døren.

– Folk begynte å komme i går ettermiddag. Vi gir dem sikkerhet, elektrisitet og mat, sier rektor Clay Carmichael på Pedro Menendez High School i strandbyen St. Augustine i Florida.

Skolen har åpnet den stormsikre basketballhallen og innlosjert 500 personer som skal sove på matter gulvet.

Hurricane Matthew Florida

SØKT TILFLUKT: Ivonne Morales holder sin 9 måneder gamle baby Bruno Ponce. De har søkt tilflukt hos Røde Kors ved Samuel S. Gaines Academy i Fort Pierce, Florida.

Foto: Douglas R. Clifford / Ap

– Vi har ingenting igjen

Før Matthew nådde USA førte den til katastrofale ødeleggelser i Haiti. Minst 339 mennesker har mistet livet og flere hundre boliger er ødelagt.

– Vi har ingenting å overleve på. Alle avlingene er borte, alle frukttrærne er nede og vi aner ikke hvordan dette skal gå bra, sier Marc Soniel Noel, ordfører i Chantal.

APTOPIX Haiti Hurricane Matthew
Foto: Dieu Nalio Chery / Ap

Byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.

Jeremie i Haiti er rasert
Det er voldsomme krefter i orkanen «Matthew», som nå herjer på Haiti.

SISTE NYTT

Siste nytt