«Mamma Marianne» åpner pensjonatet for flyktningene

NICKELSDORF, ØSTERRIKE (NRK): I Østerrike er det ventet 180 prosent flere flyktninger enn i fjor. Mange hoteller og pensjonater blir nå gjort om til asylmottak. Det er ikke like populært hos alle.

Mamma Marianne

UPOPULÆRT: Marianne Falb har gjort om pensjonatet til asylmottak. Det har ført til folkesnakk i landsbyen.

Foto: NRK

Rundt 200 migranter er reddet ut fra lastebiler og minst fem personer er arrestert etter at Østerrike i samarbeid med Ungarn, Slovakia og Tyskland i går kveld skjerpet grensekontrollen av kjøretøy som kan brukes til menneskesmugling.

Men mange har allerede klart å komme seg inn, og i Østerrike ligger det an til å bli en økning på 180 prosent fra i fjor. Landet tar imot flest asylsøknader per innbygger i EU, og i år venter de 80.000.

– Vi står for dette

Så mange kommer til landet at man har begynt å gjøre om hoteller og pensjonater til asylmottak.

Marianne Falb har drevet pensjonat i landsbyen Nickelsdorf i 15 år. Nå huser hun 25 asylsøkere.

Østerrike mottar stadig flere asylsøkere

VIDEO: Har bare gode erfaringer med asylsøkerne.

Asylsøkerne kaller henne bare «Mamma Marianne», men blant de 1689 som bor i Nickelsdorf er ikke virksomheten like populær.

– Ingen sier noe direkte til oss, men vi hører at det blir sagt negative ting bak ryggen vår, sier Falb til NRK.

Ifølge Falb snakker folk om at dersom noe skulle skje, er det hun som står ansvarlig. Hun sier hun ikke bryr seg om det og står for det valget hun har tatt.

– Gruppa har vært her i en måned og vi har så langt bare gode erfaringer. Bortsett fra noen små problemer med mentalitet, vekking, rengjøring og søppel har det ikke vært noen problemer, sier Falb.

Skjerper kontrollen

Johanna Mikl-Leitner

DUBLINAVTALEN: Innenriksminister Johanna Mikl-Leitner sier Østerrike vil forholde seg til Dublinavtalen for å minske flyktningstrømmen til landet.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

På en pressekonferanse i Wien i dag sa myndighetene at de er bekymret over at stadig flere av disse smugles over grensa på livsfarlige turer.

Østerrike har i dag skjerpet grensekontrollen av kjøretøyer som kan brukes til menneskesmugling. I løpet av få timer ble 200 flyktninger reddet ut av lastebiler.

Innenriksminister Johanna Mikl-Leitner sier til NRK at de gjør dette for å redde liv og intensivere kampen mot smuglerne.

– Vi vet at smuglerne handler internasjonalt. Vi må handle internasjonalt tilbake. Vi samarbeider med naboene, med Bayern, Slovakia, Ungarn og gjennomfører denne operasjonen sammen med dem, sier Mikl-Leitner.

Overholder Dublin-avtalen

Mikl-Leitner sier Østerrike vil forholde seg til Dublin-avtalen, som innebærer at de blir sendt tilbake til det landet der de først søkte asyl.

– Vi vet at Dublinavtalen ikke fungerer optimalt. Men, dette systemet er det siste middelet vi har for å lette pågangen i Østerrike, sier hun.

Dette har ført til at særlig syrere er redde for å avgi fingeravtrykk når de kommer til Østerrike, fordi de da kan bli sendt tilbake til Ungarn hvis de først registrerte seg der.

Kommer de seg imidlertid til Tyskland, som ofte er målet, vil de få behandlet asylsøknaden der fordi Tyskland har sluttet å sende syrere tilbake etter Dublinavtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt