«Malmö-skytteren» dømt til livsvarig fengsel

Tingretten i Malmö har dømt svenske Peter Mangs til fengsel på livstid for to drap og fem drapsforsøk, samt skadeverk.

Peter Mangs

De fleste av Mangs ofre

Foto: Lars Pehrson / NTB scanpix

40 år gamle Peter Mangs ble 24. juli i år kjent skyldig i to drap, fire drapsforsøk og flere andre lovbrudd i den sørsvenske byen Malmö, men under domsavsigelsen i dag ble han dømt for enda et drapsforsøk.

En av meddommerne mente at Mangs burde dømmes for et tredje drap, mens to andre meddommere mente han skulle dømmes for et sjette drapsforsøk, men mangel på tekniske bevis gjorde det vanskelig å knytte ham til disse sakene.

Han er også dømt til å betale 1.175.000 kroner i erstatning, skriver Aftonbladet .

De fleste av hans ofre hadde utenlandsk bakgrunn, og aktoratet har hevdet at Mangs hadde rasistiske motiver.

– Ikke skyldig

Selv erklærte han seg ikke skyldig , med unntak av to tilfeller av skadeverk. Han innrømmet å ha skutt mot to skilt, og ha vært bevæpnet på offentlig sted.

– Jeg vil oppleve litt mer enn den vanlige livet. Jeg vil oppleve spenning og kontroll, har han gitt som forklaring.

Overfor venner, fengselsansatte og andre har han imidlertid innrømmet langt med.

Mangs har fortalt om drapet på Trez West Persson og drapsforsøket på hennes venn Xhafer Dani i oktober 2009 til sin psykolog.

– Jeg var ute og så at bilen deres sto parkert. Jeg kunne lukte meg til at han var kriminell. Jeg lyste på bilen og gikk derfra. Jeg gikk tilbake til bilen, men fjernet meg igjen. Da forsøkte de å starte bilen og kjøre fra stedet. Jeg skjøt og tømte hele magasinet, fortalte han.

Trez West Perssons mor var til stede under domsavsigelsen.

– Livstidsstraff var ventet, men det er likevel en lettelse, sa hun til Aftonbladet.

Retten fulgte aktors påstand

Aktor Håkan Larsson hadde lagt ned påstand om livstidsstraff , og sa under rettssaken at drapene hadde karakter av rene henrettelser.

Retten skriver i dommen at lovbruddene kjennetegnes av ekstrem hensynsløshet og mangel på medfølelse, og at straffen bare kunne bli livsvarig fengsel. Retten peker også på at de tekniske har hatt stor betydning.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen konkluderte med at Mangs var tilregnelig både da han begikk handlingene han er dømt for, og da psykiaterne observerte ham.

Under den lange rettssaken sa Mangs knapt ett ord, men leste bøker og aviser.

Lang tid før han ble avslørt

Høsten 2010 forsto politiet i Malmø at en og samme gjerningsperson sto bak en rekke tilfeller av skyting i byen. Angrepene så ut til å være rettet mot personer med innvandrerbakgrunn, men den tidligere ustraffede Peter Mangs var til å begynne med ikke mistenkt.

Først etter et tips i oktober 2010 begynte politiet å se nærmere på Mangs.

Da politiet ransaket hjemmet hans i november fant de to pistoler og store mengder ammunisjon. På innsiden av en garderobedør fant de det Mangs selv har kalt en stridsvest, en skuddsikker vest som var utstyrt med kniv og ammunisjon, samt en finlandshette.

Et av våpnene kunne knyttes til drapet på Trez West Persson.

SISTE NYTT

Siste nytt