NRK Meny
Normal

«Kungen» nekter nett-bryllup

Svenskekongen har satt ned foten for å sende sommerens bryllup på nettet. – Gammelmodig, mener nettsjefen i NRK.

Kronprinsesse Victorias 32-årsdag

Kong Carl Gustaf ønsker ikke at bryllupet mellom datteren, kronprinsesse Victoria, og Daniel Westling skal gjøres tilgjengelig på nettet på dagen 19. juni.

Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

– Et kongelig bryllup er en feiring for og med folket og gleden burde deles med alle, sier sjef for nye medier i NRK, Sindre Østgård.

Det er ikke det svenske hoffet enige i.

De har lagt ned et forbud om å vise de internasjonale sendingene på nett andre steder enn ved den svenske statskanalen SVT, som har fått det redaksjonelle ansvaret for sendingene.

Les også: – Her ligger borgen «hysj-hysj»!

Sindre Østgård

Sjef for nye medier i NRK, Sindre Østgård, synes det er gammelmodig av det svenske kongehuset å stanse nettstreaming av bryllupet i juni.

Foto: Eirik Solheim

– Blir passive mottagere

– Å nekte distribusjon på nett og muligheten for folk i å ta del i dette innholdet der de er og når de vil, virker gammelmodig.

– Det vil gi folk en rolle som passive mottagere mer enn engasjerte deltagere, sier Østgård.

Han mener at nettopp Internett er som skapt for deling og deltagelse under en slik begivenhet, og at hoffet bør se til lignende hendelser for inspirasjon.

– Til inspirasjon burde det svenske kongehuset ta en titt på innsettelsen av Obama hvor nærmere åtte millioner mennesker så streamen fra CNN på Facebook og 600 000 snakket om den samtidig.

Les mer: Svenskene bruker dobbelt så mange lisenskroner på bryllupet
Se: Her skal det holdes kongelig bryllup om to måneder

Lite informasjon

Svenske journalister lar seg også irritere over hvor lite informasjon som er offentliggjort forut for den store begivenheten.

Det gjenstår kun to måneder til bryllupet, men detaljene rundt dagen er fortsatt holdt hemmelige.

Nettdistribuering er dessuten ikke det eneste svenskekongen ønsker å forby.

Etter det NRK erfarer skal hoffet ha lagt ned et detaljert reglement omkring fotomulighetene og tilstedeværelsen på selve dagen. Mye av begivenheten vil derfor bli utilgjengelig for offentligheten.

Video Folket om kostnadene til kronprinsessebryllupet

Folket støtter den brede dekningen av feiringen og kostnadene knyttet til bryllupet. Svært få NRK.no møtte i Stockholm hadde innvendinger mot satsingen. Se video over!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt