«Kronprinsen» forlater Berlusconi - stifter eget parti

Silvio Berlusconis tidligere høyre hånd i politikken, Angelino Alfano, sier han ikke lenger vil støtte sin tidligere mentor, men i stedet danne sitt eget parti.

Silvio Berlusconi og Angelino Alfano

Silvio Berlusconi (t.v.) og Angelino Alfano sammen under valgkampen sist vinter, da alt tilsynelatende var bra i forholdet mellom de to.

Foto: Vincenzo Pinto / AFP

Angelino Alfano

Angelino Alfano i begynnelsen av oktober da han nektet å bøye seg for Silvio Berlusconis krav om å stemme for mistillit til regjeringen han er innenriksminister i.

Foto: Georges Cobet / AFP
Silvio Berlusconi

77 år gamle Silvio Berlusconi fotografert tidligere i høst.

Foto: Andrew Medichini / AP
Marina Berlusconi

Marina Berlusconi, datter av Silvio Berlusconi, på vei ut av farens hovedkvarter i Roma 3. august i år.

Foto: Mauro Scrobogna, Lapresse / AP

Innenriksminister Angelino Alfano vært regnet som Silvio Berlusconis protesjé og kronprins.

43-åringen fra Sicilia var regnet som så lojal mot Berlusconi at navnet hans ble brukt som synonymt med underkastelse.

Den siste måneden har Alfano gradvis fjernet seg fra Berlusconi, og nå har han fullstendig med sin tidligere mentor.

Sent fredag erklærte Alfano at han vil danne et nytt parti med navnet Nuovo Centrodestra eller Nye sentrum-høyre.

– Jeg er her for å kunngjøre en beslutning jeg aldri hadde trodd jeg skulle ta – å ikke slutte meg til Forza Italia, sa Alfano sent fredag kveld.

Med til Angelino Alfanos nye gruppe hører rundt 60 folkevalgte, derav 30–37 senatorer og 23–26 representanter. Det er tilstrekkelig til å sikre den sittende koalisjonsregjeringen flertall.

Berlusconi relanserte Forza Italia

Selv har Berlusconi på ingen måte trukket seg fra politikken, selv om han etter alt å dømme blir nektet å inneha politiske verv når Senatet stemmer over saken i 27. november.

På et partimøte i Roma lørdag kunngjorde Berlusconi at partiet som har kalt seg Frihetsfolket (PdL), igjen skal hete Forza Italia (Heia Italia).

- Jeg er glad for at vi har gått tilbake til dette navnet som vi alle sammen har hjertet hos: Forza Italia, ropte Berlusconi ut til rundt 800 partifunksjonærer som er samlet i Roma.

Forza Italia er navnet Berlusconi ga sitt nye parti da han startet i politikken for drøyt 20 år siden, men partiet har siden endret navn til Frihetsfolket.

Ville ikke kaste regjeringen

Da Berlusconi ville at parlamentsmedlemmene fra hans PDL-parti skulle stemme mot regjeringen i en mistillitsavstemning i parlamentet tidlig i oktober, ledet Alfano et opprør mot Berlusconi.

Sammen med andre PDL-ministre i venstre-høyre-regjeringen til Enrico Letta gjorde Alfano det klart at han ikke ville stemme mot sin egen regjering, og påførte dermed Berlusconi det mest ydmykende nederlaget i hans politiske karriere.

«Alfano sviker» var overskriften i Il Giornale, en avis som eies av Berlusconi-familien.

Nå har han altså brutt fullstendig med sin tidligere mentor, og Il Giornale svarer med å kalle ham «kollaboratør», et ord med tung symbolsk betydning fra 2. verdenskrig.

Tomrom på toppen

Etter at Alfano nå har brutt fullstendig med Berlusconi er det uklart hvem som skal lede Berlusconis Forza Italia videre.

Italienske aviser skriver at visepresidenten i den Berlusconi-eide fotballklubben AC Milan, Adriano Galliani, skal være spurt om å lede partiet. Galliani har samarbeidet med Silvio Berlusconi i en årrekke.

Samtidig skal Berlusconis datter, Barbara, ha et ønske om å fjerne ham fra AC Milan. Barbara Berlusconi sitter i styret i AC Milan og representerer der farens interesser.

Dermed kan Berlusconi-familiens interne diskusjoner føre til at Gallianie flyttes fra Berlusconi fotballklubb til Berlusconis politiske parti.

Med sine 69 år er også Galliani såpass gammel at han faren for at han skal bryte med Berlusconi er mindre enn den var med 26 år yngre Angelino Alfano.

Og i kulissene lurer en annen Berlusconi-datter, Marina Berlusconi. En meningsmåling i begynnelsen av november viste at et klart flertall av velgerne på høyresiden mener at hun er «skikket for statsministerembetet».

SISTE NYTT

Siste nytt