NRK Meny
Normal

– Jeg går ikke ut av huset lenger

Ti år er gått siden Åsa Waldaus søster ble drept i Knutby. Selv om Waldau aldri var mistenkt i saken, fikk hun tilnavnet «Kristi brud» og ble jaktet på av mediene i tiden etter trekantdramaet.

Åsa Waldau snakker ut hos Skavlan fredag 17. januar 2014.

– Jeg har aldri fått rettferdighet. Jeg ble anklaget på grunn av en teori som ble satt frem av en drapsmann, forteller den tidligere Knutby-pastoren Åsa Waldau.

Fredag kveld er hun gjest i Skavlan og forteller sin versjon av hvordan livet har vært siden Knutby-saken rystet Sverige for ti år siden.

Les også: Lager film om Knutby-drapene

Ville skrike ut

Sara Svensson ble dømt til tvungen psykisk behandling for drap og drapsforsøk på Alexandra Fossmo (24) og hennes nabo Daniel Linde, mens Åsa Waldaus svoger Helge Fossmo ble dømt for medvirkning. Fossmo hevder imidlertid at Waldau var lederskikkelsen som styrte menigheten med jernhånd under navnet «Kristi brud».

Les også: - Jeg ble drapstruet av Kristi brud

Les også: -Sjokkert og sveket

Under rettssaken mot svogeren Fossmo og hans tidligere elskerinne Sara Svensson var mediefokuset mot Åsa Waldau enormt, og både norske, svenske og europeiske aviser gjenga beskrivelser av Waldau som en sexfiksert, karismatisk leder med full kontroll over menigheten.

– Hver eneste gang jeg gikk ut av huset, ville jeg skrike ut til alle jeg møtte om at «jeg er ikke sånn som det står!». Nå har det blitt til at jeg unngår å gå ut. Jeg orker ikke lenger bekymre meg over hva folk tenker, forteller hun til Skavlan.

Styrer fortsatt?

Hun forklarer at hun til forskjell fra flere av de andre pastorene i menigheten hadde mange ideer og visjoner, og at fremtoningen hennes kunne oppfattes som autoritær og streng for de som ikke tror på Gud. Overfor Skavlan avviser hun at hun skal ha kommet med trusler i sin tid som pastor for Knutby-menigheten.

Så sent som i desember hevdet imidlertid det svenske TV-programmet Kalle fakta at Waldau fortsatt har en lederposisjon i menigheten hun selv oppgir å ha forlatt for fem år siden. Til Expressen avviser hun dette, og hevder at hun ikke engang går i kirken lengre.

Hos Skavlan innrømmer 48-åringen at hun har følt seg sveket av både menigheten og andre kristne.

– De kristne frikirkemenighetene har vært de som har uttalt seg mest kritisk, sannsynligvis fordi de har vært redde for å bli sammenlignet med det bildet som ble skapt av menigheten vår etter Knutby-saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åsa Waldau hos Skavlan

Åsa Waldau fortalte Fredrik Skavlan at nyheten om søsterens drap kom som et stort sjokk for henne, og at hun husker lite fra tiden rett etterpå.

Foto: Monkberry

Ønsket å anmelde

Fredrik Skavlan ville likevel vite hvordan barnepiken Sara Svensson og pastoren Helge Fossmo kunne ha et så langvarig og intenst forhold uten at noen merket noe eller fattet mistanke i den lille menigheten.

– For det første var hun aldri noen barnepike, hun bodde hos dem fordi hun gikk gjennom en skilsmisse og trengte støtte. Det høres kanskje rart ut i dag, men det var ingenting merkelig med det, sier den tidligere pastoren.

Les også: Knutbysaken kan bli gjenopptatt

– Men fattet dere ikke engang mistanke om at noe ikke var som det skulle, da Sara Svensson i forkant av drapet angrep din søster Alexandra Fossmo med en hammer?

– Jo, vi skjønte jo at hun ikke hadde det så godt som vi fikk inntrykk av. Jeg ville anmelde forholdet, men min søster ville ikke det, hevder Waldau.

Hun lot være å blande seg noe mer inn i hvorfor ekteparet ville at Sara skulle fortsette å bo der.

Vil ikke tilgi

Waldau har ikke hatt noen form for kontakt med svogeren og Svensson de siste ti årene, med unntak av et brev Svensson skrev til familien etter dommen i 2004 der hun ba om tilgivelse.

Les også: Satt fri etter Knutby-drapet

– Selv om vi i kirken snakker om at Gud tilgir alt, tror jeg ikke han krever at vi skal tilgi alle fryktelige ting mennesker gjør. Det handler mer om at vi skal klare å gi slipp på ting, så man slipper å gå rundt og ha det vondt selv. Jeg har overlatt dem til Gud, sier Waldau.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt