Hopp til innhold

–Kan ikke gå tilbake til 67-grensen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentok i dag at Israel ikke kan gå tilbake til 1967-grensen mellom Israel og en palestinsk stat, slik Barack Obama har foreslått.

Netanyahu snakker til den amerikanske kongressen

Kan ikke gå tilbake til 1967-grenser. Netanyahu sier at Israel er villige til å inngå smertefulle kompromisser for fred, men sier samtidig at dette ikke vil innebære å gå tilbake til 1967-grensene.

Foto: Senate-TV

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt tale for den amerikanske Kongressen tirsdag.

Netanyahu gjentok blant annet en av tingene han var opptatt av under møtet med Obama i Det hvite hus, nemlig at "Israel er villige til å inngå store kompromisser for å inngå fred med en palestinsk stat".

Netanyahu var imidlertid klar på at å gå tilbake til en grense mellom Israel og de palestinske områdene, slik den var før Seksdagerskrigen i 1967, ikke er et av disse kompromissene, da disse grensene er «umulige å forsvare».

Han sa også at Jerusalem er en udelelig by og Israels samlede hovedstad, og at problemet med palestinske flyktninger må løses utenfor Israels grenser.

Smertefulle kompromisser

Netanyahu mener likevel at Israel skal være villig til å strekke seg langt for fred.

– Israel må prøve å få til fred med palestinerne, noe som vil medføre smertefulle kompromisser, som inkluderer å gi fra seg bibelsk land kjært for jødene, sa Netanyahu, som sa at det å inngå smertefulle kompromisser "inngikk i jobben" som president.

– Jeg er villig til å inngå smertefulle kompromisser for å få til denne historiske freden. Som Israels leder er det mitt ansvar, sa Netanyahu til kongressen.

– Dette er ikke lett for meg. Det er ikke lett, fordi jeg anerkjenner at for å oppnå ekte fred må vi gi fra oss deler av våre forfedres jødiske hjemland, sa Netanyahu, og siktet til det okkuperte Vestbredden.

Samtidig sa Netanyahu at «palestinerne er rett og slett ikke villige til å slutte fred», og at dette var et hinder for fredsprosessen.

Netanyahu avviser Obamas visjon

Netanyahu sa også andre ting som ikke nødvendigvis er med på å forbedre forholdet mellom Israel og palestinerne, og trakk blant annet inn den berømte Oslo-avtalen fra 1993.

– Siden signeringen av Oslo-avtalen har man prøvd å få til en palestinsk stat, så hvorfor har ikke dette skjedd, spurte Netanyahu retorisk, før han selv ga svaret.

– Så langt har ikke palestinerne vært villige til å akseptere en palestinsk stat så lenge det betyr at det er en jødisk stat ved siden av den, sa Netanyahu, og la til at "palestinerne fortsetter å lære sine barn å hate".

Se video her:

Video Netanyahu snakker til den amerikanske kongressen

Ikke 1967-grense: Netanyahu snakker til den amerikanske kongressen, og gjentar blant annet at det er uaktuelt å gå tilbake til grensene fra 1967.

– Ingen fredstale

Reaksjonene etter Netanyahus tale, der han også oppfordret den palestinske presidenten Mahmoud Abbas til å "rive i stykker sin avtale med Hamas", har ikke latt vente på seg.

En talsmann for den palestinske presidenten uttalte at Netanyahus tale "ikke vil føre til fred", ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Statsminister Netanyahus visjoner for å avslutte konflikten med palestinerne satte "flere hinder i veien" for fredsprosessen i Midtøsten, sier Nabul Abu Rdainah, talsmann for president Abbas.

– Det som kom frem i talen kommer ikke til å føre til fred, sier Rdainah, etter talen tirsdag.

Palestinerne har nå ikke noe annet valg enn å ta saken sin til i FN i september, sier en palestinsk forhandler.

– Etter Netanyahus tale har palestinerne bare ett valg: å gå til FN i september, til hovedforsamlingen, sa den palestinske forhandleren Mohammed Shtayeh tirsdag kveld, ifølge NTB.

Det er ventet at palestinerne i september kan komme til å be FN om anerkjennelse av en palestinsk stat på hele territoriet Israel okkuperte i 1967.

Også Hamas har - ikke uventende - reagert negativt på Netanyahus tale.

– Netanyahu ønsker ingen fredsprosess i regionen, og «han setter betingelser det er umulig for palestinerne å møte», mener talsperson Taher al-Nunu i Hamas, ifølge NTB.

Stikk til Iran

I talen kom også Netanyahu med flere sterke stikk til regimet i Iran.

– Løpet kan allerede være kjørt i forhold til atomvåpen i Iran, sa den israelske presidenten, og advarte samtidig om at atomvåpen i Iran kan føre til et "atomkappløp i Midtøsten".

Anspent tur til Washington

Talen kommer på slutten av det som har vært en anspent tur til Washington for Netanyahu.

I dagens tale takket også Netanyahu Obama for hans uttalte støtte til Israels sikkerhet.

I løpet av Washington-turen har Netanyahu blant annet hatt samtaler med president Barack Obama i Det hvite hus, og holdt tale til den største israelske lobbyorganisasjonen, AIPAC.

En av grunnene til at turen har blitt anspent var Obamas oppfordring i Det hvite hus, der han sa at en fredsprosess mellom Israel og palestinerne må bygges på grensene fra 1967.

Obama gjentok denne oppfordringen da han snakket til AIPAC, mens Netanyahu har avvist forslaget, og har nå flere ganger kalt disse grensene "umulige å forsvare.

– Jeg må sørge for Israels sikkerhet, og Israel kan derfor ikke vende tilbake til grensene fra 1967 som ikke kan forsvares, sa Netanyahu under en tale til lobbyorganisasjonen AIPAC i Washington mandag.

– Hans livs tale

Ifølge Israelske mediekommentatorer skulle talen Benjamin Netanyahu holdt for den amerikanske Kongressen i dag være "hans livs tale".

Israel har bygd store bosetninger i områdene de okkuperte i 1967. For å få beholde disse må israelerne trolig tilby palestinerne andre landområder i bytte.

FN mener Iran hamstrer uran

Netanyahus verbale angrep mot Iran i kongressen kom samtidig som nye rapporter at FN har fått tak i informasjon når det gjelder Irans atomvåpenprogram.

FN retter nå beskyldninger angående de militære aspektene ved det omdiskuterte atomvåpenprogrammet.

I den konfidensielle rapporten fra FN, som nyhetsbyrået Reuters fikk tilgang til på tirsdag, heter det at Irans lager av lavanriket uran har fortsatt å vokse, selv om det har vært en økning i internasjonale sanksjoner for å legge press på Teheran.

Funnene i rapporten kan gi flere argumenter til USA og USAs allierte om å isolere det muslimske landet, da det mistenkes at uranen skal brukes til å utvikle atomvåpen.

Iran nekter for anklagene fra FN, melder nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt