Hopp til innhold

Helten «Kabang» reddet to barn fra døden: Nå får hun ny snute i USA

Hunden «Kabang» mistet snuten sin da hun risikerte livet for å redde to barn fra å bli påkjørt. Nå får hun medisinsk hjelp i USA.

Hunden «Kabang» uten snute

Kabang og et familiemedlem leker sammen på Filippinene.

Foto: Anton Mari H. Lim / Ap

Blandingshunden Kabang har fått heltestatus på Filippinene etter at hun reddet to små jenter fra det som trolig kan ha vært døden.

I desember 2011 skulle filippinske Dina (9) og hennes kusine Princess (3) krysse en trafikkert vei i byen Zamboanga, men fikk ikke øye på en motorsykkel som kom rett mot dem i høy fart.

Kabang, som har vokst opp med de to jentene, skal ifølge øyenvitner ha tatt fart og kastet seg foran motorsykkelen som skulle til å kjøre på jentene.

Kabang ble så stygt kvestet i krasjet at hun endte opp med å miste snuten og deler av kjevepartiet. Jentene kom fysisk uskadd fra det og motorsyklisten fikk minimale skader.

Veterinærer på Filippinene har ikke vært i medisinsk eller økonomisk stand til å behandle den alvorlige skaden.

Får VIP-behandling i USA

En kampanje for å hjelpe hunden ble raskt igangsatt av New York-kvinnen og sykepleier Karen Kenngott. Hun samlet inn 120. 000 kroner fra sympatiserende mennesker i over tjue land. Dette var nok til å betale for operasjonene, flyturen, og hotelloppholdet for hunden.

Torsdag ble Kabang fløyet til fra Fillippinene til California for å gjennomgå en undersøkelse av kirurger ved Universitetet i California. De konkluderte med at Kabang trenger minst to operasjoner.

– Vi er trygge på at vi kan forbedre livskvaliteten hennes, sa Frank Verstraete, en av veterinærkirurgene, på en pressekonferanse i California fredag.

Inngrepene vil gå ut på å reparere det gapende såret i ansiktet hennes og fikse underkjeven.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hund uten snute

Her er Kabang sammen den lokale veterinæren doktor Anton Lim.

Foto: Gregory Urquiaga / Ap

Var beskyttende overfor familien

Ifølge San Francisco Chronicle startet Kabangs liv for drøyt to år siden da filippinske Rudy Bunggal (57) fant den forlatte hundevalpen. Ifølge avisen skal Bunggal i begynnelsen hatt en intensjon om å fete opp dyret for å deretter brødfø sin familie. Men etter hvert knyttet familien så sterke bånd med hunden at det ble uaktuelt å avlive den.

Jentene ga henne navnet Kabang, som betyr «flekkete», og som tiden gikk ble Kabang veldig beskyttende overfor jentene.

Nå, med heltestatus på Filippinene, har Kabang fått sin egen nettside, og har prydet forsidene ved flere internasjonale aviser.

300 hunder deltok på avskjedsfesten som ble arrangert for Kabang før avreise til California.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.