NRK Meny
Normal

«Jokeren» siktet for 12 drap

James Holmes ble mandag formelt siktet for 12 drap og 116 drapsforsøk etter kinomassakren i Colorado.

James Holmes Colorado-massakren

James Holmes virket tydelig forvirret under det første rettsmøtet forrige uke.

Foto: POOL / Reuters

Massakren regnes som en av de verste i USAs historie. Under premieren til Batman-filmen «The Dark Knight Rises» begynte å skyte vilkårlige tilskuere.

I motsetning til det første møtet i retten, ble mandagens rettsmøte ikke sendt på TV.

24 år gamle Holmes ble siktet for drap på alle de tolv som døde, og for drapsforsøk på alle som oppholdt seg i kinolokalet – ikke bare på de 58 personene som ble truffet av skudd. Han ble også siktet for oppbevaring av eksplosiver.

Ifølge nyhetsbyrået AP virket Holmes forvirret som under det første fengslingsmøtet, men mandag utvekslet han noen ord med en av advokatene sine.

Holmes uttalte seg kun en gang til retten, da han svarte «yes» på dommerens spørsmål om han forstod hva han er siktet for.

Tilregnelighet

24-åringen ble pågrepet like etter massakren. Han skal da ha fortalt politiet at han var «Jokeren».

Et av de sentrale spørsmålene i saken, er hvorvidt Holmes er tilregnelig eller ikke.

Motivet for Holmes' handlinger er ikke brakt på det rene, men det spekuleres om at han kan ha mistet besinnelsen etter at han strøk til en eksamen. Holmes studerte nevrologi og var ifølge nyhetsbyrået AFP tildelt et prestisjetungt statlig stipend.

Det er også kommet fram at 24-åringen var psykiatrisk pasient og gikk til behandling hos en universitetspsykiater med schizofreni som spesialitet.
Ifølge rettsdokumenter skal Holmes ha sendt en notisblokk til psykiateren som inneholdt detaljer og tegninger om skytemassakren.

Det er uklart når notisblokken nådde skolen, og dommeren som er ansvarlig i saken har gitt alle involverte munnkurv.

Påtalemyndigheten har fortsatt ikke avgjort om den vil legge ned påstand om dødsstraff for Holmes. Kun én person er henrettet i delstaten Colorado siden dødsstraff ble gjeninnført der i 1976.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt