«Joe the Plumber» satser mot kongressen

Ikke het han Joe, og ikke var han rørlegger, men han ble likevel USA-kjendis under valgkampen i 2008. Nå er «Joe the Plumber» valgt til republikansk kongresskandidat ved valget i november.

Samuel Joseph Wurzelbacher, kjent som Joe the Plumber

Samuel Joseph Wurzelbacher, kjent som «Joe the Plumber».

Foto: Madalyn Ruggiero / Ap

«Joe the Plumber»

Samuel Joseph Wurzelbacher, kjent som «Joe the Plumber», i den israelske byen Sderot 11. januar 2009. Etter å ha blitt kjent under valgkampen i 2008 dekket han konflikten i Midt-Østen for det konservative nettstedet PJTV.com.

Foto: HO / SCANPIX

Samuel Joseph Wurzelbacher ble kjent som «Joe the Plumber» for hele det amerikanske folk under presidentvalgkampen i 2008.

Han ble trukket frem av republikanske John McCain som et eksempel på hvordan gjennomsnittsamerikaneren ville lide under Barack Obamas forslag til skatteplan.

Obama slo tilbake, og snakket også gjentatte ganger om rørleggeren Joe under TV-debatten.

Senere kom det frem at Wurzelbacher ikke var kjent som Joe, og heller ikke var autorisert rørlegger.

I stedet var det den konservative TV-stasjonen Fox News som hadde hentet ham til studio, og fremstilt ham som en typisk representant for arbeiderklassen i USA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rørlegger Joe Wurzelbacher møter Barack Obama

Rørlegger Samuel Joe Wurzelbacher møtte Barack Obama i Ohio under valgkampen i 2008.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Reiste til Israel

Etter presidentvalget brukte Samuel Joseph Wurzelbacher sin nyvunne kjendisstatus til å sikre seg jobb som Midt-Østen-reporter for det konservative nettstedet PJTV.com.

Etter at han kom tilbake fra Israel har han sluttet seg til Tea Party-bevegelsen der han har holdt taler på en rekke arrangementer.

I fjor høst kunngjorde han at han ville stille opp i republikanernes primærvalg for å bli kandidat til det 9. kongressdistriktet i Ohio.

Se «Joe the Plumbers» valgnettside (ekstern lenke)

Dennis Kucinich med kona Elizabeth Kucinich

Dennis Kucinich med kona Elizabeth Kucinich på valgvaken natt til onsdag der det ble klart at han tapte mot kampen mot Marcy Kaptur

Foto: Amy Sancetta / Ap
Marcy Kaptur

Marcy Kaptur har sittet i Representantenes hus siden 1983 og er med den den av kvinnene i «huset» i dag som har sittet lengst.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

I tirsdagens primærvalg i Ohio, der Mitt Romney tok en knepen seier over Rick Santorum i kampen om den republikanske presidentnominasjonen, ble det også arrangert primærvalg om å bli republikanernes kandidat til kongressen.

Der vant Wurzelbacher en knepen seier over sin motkandidat Steven Kraus, med 51 mot 48 prosent av stemmene, rapporterer nettstedet Politico.

Ifølge Politico levnes likevel ikke «Joe the Plumber» store sjanser i høstens valg ettersom distriktet i Ohio er regnet for å ha et kraftig demokratisk flertall.

Intern kamp blant demokratene

Også demokratene arrangerte primærvalg i det 9. kongressdistriktet i Ohio tirsdag og der var det en hard kamp mellom to partiveteraner.

USA gjennomfører hvert tiår folketellinger, og etter tellingen i 2010 mistet Ohio to kongressdistrikter fordi delstaten hadde fått færre innbyggere.

Det førte til at distriktet til veteranen Dennis Kucinich, som hadde sittet i Representantens hus siden 1997, forsvant.

Kucinich, som prøvde å bli demokratiske presidentkandidat i 2008, utfordret derfor den sittende demokratiske representanten, Marcy Kaptur ved tirsdagens primærvalg i Ohio.

Kaptur, som er den av dagens kvinner med lengst fartstid i Representantenes hus vant imidlertid en overlegen seier med 58 prosent av stemmene, mot 37 for Kucinich, skriver Politico.

Dermed blir høstens kongressvalg i Ohios 9. kongressdistrikt en kamp mellom den sittende veteranen Marcy Kaptur og «Joe the Plumber», som altså ikke var hverken Joe eller rørlegger likevel.

SISTE NYTT

Siste nytt