Død gruvearbeider funnet med lapp i hånden: «Jeg ber om din nåde, min sønn»

Med knyttet neve holdt den omkomne gruvearbeideren en lapp i hånden - med en siste beskjed til sin sønn da han ble dratt ut av katastrofegruven i Soma.

Han hadde en siste beskjed til sønnen sin

Den omkomne gruvearbeideren ble båret ut av kullgruven med en siste beskjed til sønnen sin. Mannen hadde gjemt en lapp i knyttneven med følgende beskjed: «Jeg ber om din nåde, min sønn!»

Foto: Anadolu Ajansi

Mens redningsarbeidere har en desperat kamp mot klokka i Soma, kommer det sterke historier om enkeltskjebner ut av ulykkesgruven.

En av disse er den døde gruvearbeideren som ble hentet ut av kullgruven med en papirlapp i hånden. Mannen, som flere tyrkiske medier skriver om torsdag, hadde gjemt en lapp i knyttneven med en siste beskjed til barnet sitt:

«Jeg ber om din nåde, min sønn!»

– Så hederlige er vi

Det var talsmann for Fagforeningen for gruvearbeidere, Osman Tutkun, som fortalte om gruvearbeiderens siste avskjed med sønnen.

– I den døde kroppen som ble dratt ut av gruven, lå det en lapp i hans knyttneve: «Jeg ber om din nåde, min sønn», stod det. Så hederlige er vi, gruvearbeidere, sier Tutkun.

Mannen er ikke identifisert, og dermed er ikke hans navn og alder oppgitt.

282 gruvearbeidere er så langt bekreftet omkommet, opplyser myndighetene. Det er ikke gjort rede for rundt 100 gruvearbeidere. Mange av de overlevende er innlagt på sykehus.

Pårørerende utenfor sykehuset

Pårørende utenfor den ulykkesrammede gruva i Tyrkia. 282 gruvearbeidere er så langt bekreftet omkommet.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters/NTB Scanpix

– Skal jeg ta av meg støvlene?

Myndighetene har fått kraftig kritikk for å ha ignorert advarsler om landets gruvesikkerhet, som ble fremmet av opposisjonen senest i mars. Redningsaksjonen pågikk fortsatt torsdag, men det er ikke reddet ut mennesker i live siden daggry onsdag. Håpet svinner for de pårørende.

Men en av dem som ble hentet ut levende onsdag, rystet hele landet med sitt godtroende og tillitsfulle spørsmål til helsepersonellet i ambulansen.

– Skal jeg ta av meg støvlene, så båren ikke blir skitten? spurte Murat Yalçın (36) som var lettere skadet.

Til avisen Sabah forteller Yalçın at han er opptatt av hygiene. 36-åringen sier at han har blitt oppdratt til å passe godt på offentlige goder og at intensjonen hans var å ikke påføre staten tap. Historien går nå sin seiersgang i tyrkiske nyhetssendinger og -nettsteder og på sosiale medier.

– Ikke tenk på meg. Hent Mahmut!

Situasjonen har rystet manges samvittighet i landet og flere tusen har delt sine meninger om den på Twitter. Her er noen meldinger som går igjen som et svar til den høflige gruvearbeideren:

  • «Ikke ta av deg støvlene, min kjære bror. Dine føtter er renere enn manges ansikt»
  • «Jeg klarer fremdeles ikke å riste av meg sjokket. Måtte systemet som får et menneske til føle seg mindre verdifull enn en båre, brenne!»
  • «Vi er alle mer skitne enn dine støvler»

En annen overlevende kom med følgende oppfordring til redningsarbeiderne:

«Mahmut har ennå ikke kommet. Ikke tenk på meg. Få han ut av gruven! Kona hans er gravid.»

Far kysser sønnen som er reddet opp av gruva i Soma, Tyrkia

Far kysser sønnen som er reddet opp av kullgruven i Soma vest. Redningsaksjonen pågikk fortsatt torsdag, men det er ikke reddet ut mennesker i live siden daggry onsdag. Håpet svinner for de pårørende.

Foto: BULENT KILIC / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt