NRK Meny
Normal

– Vi lot som om hytta fortsatt var der, og at vi satt og så på solnedgangen

Det amerikanske orkansenteret har nedjustert den tropiske stormen «Irene» ytterligere etter at den traff Canada i går. Men stormen har klart å gjøre store ødeleggelser på sin gjennomreise i USA.

– Vi lot som, bare for et øyeblikk, at hytta fortsatt var der, og at vi satt og så på solnedgangen, forteller Erin Stinson.

Den lille familien på tre har samlet seg ved ruinene av familiehytta på Nags Head i North Carolina. Etter stormen «Irenes» herjinger, står kun trappa igjen etter den over hundre år gamle hytta.

Ifølge det nasjonale orkansenteret i Miami har «Irenes» vindstyrke sunket til 85 kilometer i timen. Dermed er det ikke lenger grunnlag for å gi den status som en tropisk storm, men anes kun som et lavtrykk utenfor tropene.

Minst 21 personer døde

Den tropiske orkanen har gjort store skader i nordøstlige USA. Kraftlinjer har bukket under, og flom har tvunget hundretusener amerikanere til å forlate sine hjem.

21 personer har hittil mistet livet i forbindelse med at den tropiske stormen traff USA, ifølge Reuters.

«Irene» traff Cape Lookout i North Carolina i USA ved soloppgang lørdag. Deretter fortsatte den ut mot havet og fulgte kysten av delstatene Virginia og Maryland før den på ny traff land i nærheten av Atlantic City i New Jersey.

«Irene» er den tredje orkanen som har truffet land i New Jersey i løpet av de 200 siste åra.

– Det er ikke over

President Barack Obama understreket på en pressekonferanse i går at krisa ennå ikke er over, men at USA vil merke konsekvensene i lang tid framover. Blant annet er det ventet flom mange steder.

Både lokalt og nasjonalt sliter myndighetene allerede med underskudd, og ødeleggelsene er ventet å koste mange milliarder dollar.

Den tropiske stormen traff midt i den feteste turistsesongen, noe som vil få store konsekvenser for lokalsamfunn som lever av turisme.

Flyplasser åpner igjen

De tre største flyplassene i New York skal etter planen åpne igjen i dag. John F Kennedy-flyplassen og Newark skal åpnes klokka 12 norsk tid, og LaGuardia klokka 13.

Flyplassene ble stengt på grunn av orkanen «Irene». Også t-banen i byen vil starte opp igjen med noen ruter i dag.

Se video:

Video Orkanen Irene

Orkanen Irene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt