«Hvis dere adlyder er dere trygge»

Det britiskregistrerte skipet «Stena Impero» havnet midt i en krangel mellom den iranske revolusjonsgarden og et britisk krigsskip, viser lydloggen som er offentliggjort.

Lydloggen da den britiske oljetankeren Stena Imero ble kalt opp av iransk marien og et britisk marienfartøy.

Lydloggen da den britiske oljetankeren «Stena Impero» ble kalt opp av iransk marinen og et britisk marinefartøy.

– Hvis dere adlyder, så er dere trygge. Endre kursen 360 grader umiddelbart, sier den iranske marineoffiseren over sambandet til «Stena Impero».

Da svarer en representant for den britiske marinen.

– «Stena Impero», dette er det britiske krigsskipet Foxtrot 236 (HMS Montrose). Sir, jeg gjentar, dere seiler gjennom internasjonalt farvann og under internasjonale lover. Din seilas må ikke bli forstyrret, blokkert eller forstyrret. Vær vennlig å bekreft at dere gjennomfører seilasen som er i anerkjent internasjonalt farvann, svarer den britiske offiseren.

Den iranske marineoffiseren gjentar da at oljetankeren må snu, og etter litt frem og tilbake henvender de to marinefartøyene seg til hverandre.

– Foxtrot 236, dette er en marinepatrulje båt. Vi ønsker ingen konfrontasjon. Jeg ønsker å undersøke skipet av sikkerhetsgrunner, sier iranerne.

– Marinepatruljebåt, dette er Foxtrot 236, din henvendelse til «Stena Impero» vil hindre skipets ferd. Dere må ikke forstyrre, blokkere eller forstyrre «Stena Impero». Hun er i internasjonalt farvann. Vær vennlig bekreft at dere ikke vil bryte internasjonal lov ved å forsøke å borde «Stena Impero».

Da gjentar bare den iranske båten sitt opprinnelige ønske om at «Stena Impero» snur, og minutter senere border den Iranske revolusjonsgarden den britiske registrerte oljetankeren.

Iranske spesialsoldater bordet det svenskeide skipet som seiler med britisk flagg.
FOTO: REUTERS TV / REUTERS

Den iranske revolusjonsgarden friga selv en video der de border skipet.

Nå ligger båten for anker utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas, og iranske myndigheter sier i dag at alle de 23 som var om bord er i god behold.

Bekymret

Hele denne situasjonen har fått mange til å reagere, inkludert vår egen utenriksminister.

– Vi er alvorlig bekymret for situasjonen rundt Hormuzstredet. Det har vært en opptrapping de seneste dagene særlig etter at Iran tok arrest i sivile skip. Det er en uakseptabel handling og det er en alvorlig eskalering i en allerede spent situasjon, sier Ine Eriksen Søreide til NRK.

– Situasjonen er nå så spent at små misforståelser kan føre til en direkte konfrontasjon, og det er det ingen som ønsker, sier hun videre.

Politisk krangel

Det politiske spillet rundt skipet har pågått i hele dagen, med utspill fra både britisk og iransk side.

Britene har sendt brev til FNs sikkerhetsråd der de argumenterer med at iranerne har brutt gjeldende internasjonale regler da de bordet skipet og at de er med på å forverre en allerede spent situasjon.

I går møttes også de to lands utenriksminister, uten at det løste så mye.

Britenes Jeremy Hunt var veldig skuffet etter samtalen med Mohammed Javad Zarif, som fasthold at «Stena Impero» ble stanset fordi det brutt sjøens lover på ordre fra iransk havnemyndighet.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Og Irans ambassadør til Storbritannia advarer nå britene og ber myndighetene om å tøyle de kreftene som vil eskalere konfliktnivået i situasjonen.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt