Urix forklarer

«Hillary suger, men ikke som Monica»

T-skjorter og jakkemerker med grovt kvinnediskriminerende innhold er bare noe av det Hillary Clinton har måttet tåle i valgkampen. Noen mener Donald Trump har gått til krig mot amerikanske kvinner. Andre mener upopulære Hillary Clinton må tåle såpass.

Kvinnerkortet i valgkampen i USA

Hvordan vil amerikanerne så takle å få sin første kvinnelige president om det er det de får om halvannen uke?

«Hillary suger, men ikke som Monica», står det på T-skjorta jeg har sett på salgsbordene utenfor mange av Donald Trumps valgmøter det siste året.

«Trump the Bitch», lyder et populært rosa jakkemerke.

KYLLINGSPESIAL

'To små pupper, to feite lår og en venstre vinge', er teksten på dette anti-Hillary jakkemerket en kunne kjøpe på Trump-møter i vår.

Foto: Tove Bjørgaas

Hatet mot Hillary Clinton er intenst blant mange republikanere, også kvinner. Og det finnes ikke grenser for hvilke seksuelt betonede uttrykk en kan bruke.

Trump har gått til krig mot amerikanske kvinner, mener mange av dem.

Han har kalt Clinton svak og uegnet, og i den siste debatten sa han det han har sagt så mange ganger før til 70 millioner TV seere og motkandidaten selv.

– She's such a nasty woman.

– Hun er ganske fæl, samstemmer tre kvinner jeg møtte utenfor Trumps nyåpnede hotell i Washington denne uka.

De mener den kjønnsrelaterte hetsen mot Clinton ikke er kvinnehets. Den får bare fram at Hillary Clinton er et fælt og uærlig menneske som fortjener all den kritikken hun får. Ikke minst etter at FBI nå vil gå en ny runde i granskingen av epostene hennes.

– Det finnes mange strålende kvinner som kunne blitt president i dette landet. Demokratene har valgt feil kvinne, sier Kathy Davies Fra Tennessee.

-HILLARY ER FÆL

Kathy Davies fra Tennessee på besøk utenfor Trump-hotellet i Washington mener Hillary Clinton for gjennomgå fordi hun er Hillary, ikke fordi hun er kvinne.

Foto: Tove Bjørgaas

Kvinner jeg møter er oftest aller mest kritiske mot USAs første kvinnelige presidentkandidat. Kanskje er det lettere for dem å snakke rett fra levra fordi de er kvinner?

Politisk korrekthet er på mange måter en svøpe for det amerikanske demokratiet. Donald Trump har vist det i denne valgkampen. Ved å si ting ingen politiker før har våget å si rett ut, har han vunnet mange velgere. Det gjelder også hans retorikk mot kvinner.

Amerikansk Merkel?

Hvordan vil amerikanerne så takle å få sin første kvinnelige president om det er det de får om halvannen uke? Mye vil være annerledes enn før.

Kjønnsstereotypiene er fortsatt sterke i dette landet, og i de fleste kretser er det fortsatt en hedersbetegnelse for kvinner å ta mange år hjemme for å sørge for at barna får en god start i både livet og grunnskolen.

Uten permisjonsrettigheter og slikt kan veien tilbake til arbeidslivet være langt uansett hvor velutdannet en er.

Slik sett er det naturlige stedet å se til Tyskland.

– Hun blir den amerikanske versjonen av Angela Merkel, sa min tyske kvinnelige korrespondentkollega da vi sammen gikk ut fra Clintons landsmøtetale i Philadelphia i sommer.

Også i Tyskland er holdningene til kvinner mer konservative enn for eksempel i Skandinavia. Uttrykket «ravensmutter» blir brukt om kvinner som satser på karrieren i stedet for å være hjemme med barna i de første leveårene.

Men i USA er den konservative holdningene mer inngrodde. Og Hillary Clinton er også en ganske annen og langt mer kontroversiell politiker enn Angela Merkel noensinne har vært. Dessuten er hun selv mor som har satset på karrieren hele livet.

Mangler penger og nettverk

KÅTE HILLARY

Denne oppblåsbare dukka kunne du kjøpe i Philadelphia i sommer.

Foto: Tove Bjørgaas

I dag er det bare 19 prosent kvinner i Representantenes hus og 20 prosent i Senatet. Det ser ut til at tallene vil være omtrent de samme etter valget. Årsaken til at det ikke er flere er først og fremst valgsystemet.

Skal du nå opp i det pengesmurte politiske maskinen Washington er, må du bygge nettverk og skaffe deg donorer. Det tar tid.

Og mange kvinner i Hillary Clintons generasjon forlot arbeidslivet i viktige år og kom derfor sent i gang. Et eksempel er tidligere leder i Representantenes hus Nancy Pelosi. Hun var 48 år da hun ble valgt inn i Representantenes hus. Mange menn er 10 år yngre når de får plass der.

Tusenårsrevolusjon?

Det er tusenårsgenerasjonen, de født etter 1982, som kan forandre dette. De får mye oppmerksomhet denne valgkampen fordi de er så mange. 31 prosent av velgerne i år, en enda større andel neste gang.

De er lite entusiastiske til Hillary Clinton og synes allerede det er en selvfølge av en kvinne kan bli president i USA. Men vil de gå inn i politikken, og vil de forlate arbeidslivet etter å ha skaffet seg kostbar høyere utdanning, slik mødrene dere gjorde?

Sannsynligvis blir de i arbeidslivet. I politikernes fravær, har mange bedrifter som ønsker å sikre seg de unge innført betalt fødselspermisjon og fleksitid på egen hånd.

Kvinnekortet

– Da Jeg gikk på videregående trodde jeg feminismen var noe vi gjorde oss ferdige med på 1970-tallet, men ettersom du lever livet ditt forstår du at du ikke kan gå gjennom livet som et menneske. Du er en kvinne i dette landet, og du vil alltid bli behandlet annerledes, sa Washington Posts unge kvinnelige kommentator Alexandra Petri da jeg intervjuet henne denne uka.

TRODDE USA HADDE KOMMET LENGER

Satiriker og kommentator i The Washington Post, Alexandra Petri harselerer med kvinnehetsen i spalten sin, men synes samtidig det er litt trist at hun må gjøre det i 2016.

Foto: Tove Bjørgaas

Hun har tatt kvinneretorikken i valgkampen på kornet flere ganger de siste månedene, blant annet da Donald Trump beskyldte Hillary Clinton for å spille "kvinnekortet" og sa at den eneste grunnen til at hun kan komme til å vinne er at hun er kvinne.

– Et slikt kort gir det jo strengt tatt bare lavere lønn og uønskede kommentarer fra menn du ikke kjenner, mener Petri.

Også Petri laget sin Halloween-inspirerte versjon av The Nasty Woman

Kvinner over hele USA, som støtter Hillary, går imidlertid nå stolt med T-skjorter med #Nastywoman2016 på.

På venstresiden er det allerede blitt en hedersbetegnelse å være en «fæl kvinne» i 2016.

Best i blå jakke

DESIGNER POWER-JAKKER

Nina McLemore lager klær for kvinner som vil bli hørt. Farger, men ikke former er hennes slagord.

Foto: Tove Bjørgaas

Hillary Clinton vil blir den mest upopulære presidenten USA har valg i moderne tid om hun vinner neste tirsdag. Hun tåler det, det virker som hun har et panser tykkere enn de fleste andres, og det er trolig det som har fått henne dit hun er i dag.

Som kvinne i Amerikansk politikk må en alltid tenke på hvordan en framstår, påpeker Nina McLemore som begynte å designe jakker for kvinnelige politikere og maktmennesker da hun forsto at det fantes et behov.

Blant de faste kunder i butikken hennes i Washington DC er USAs første kvinnelige sentralbanksjef Janet Yellen og Demokratenes mektige senator fra Massachusetts Elizabeth Warren.

 Elizabeth Warren

Senator Elizabeth Warren står ofte på talerstolen i fargerike jakker.

Foto: Ethan Miller / Afp

Warren stiller ofte på talerstoler og i tv-intervjuer i fargerike jakker med ståkrage som ikke viser for mange kvinnelige former.

– De får kvinner til å se mektige og sterke ut, mener McLemore.

Hun oppfordrer sine kunder til å gå i sterke farger men sørge for at de ikke viser noen kløft eller fremhever kvinnekroppen for mye.

– De fleste gutter liker blått. Så det er en god farge for kvinner som vil bli hørt, mener hun

Hillary Clinton

Hatet mot Hillary Clinton er intenst blant mange republikanere, også kvinner.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt