Hopp til innhold

Befolkningen i Homs under «hermetisk lokk»

Livsviktige forsyninger av mat og medisiner blir stanset på vei inn i Homs og den hardt rammede byen i Syria blir mer og mer avskåret fra omverdenen.

Befolkningen er overlatt til seg selv i Homs

Innbyggere forsøker å søke ly mot angrep i byen Homs sentralt i Syria. Befolkningen er overlatt til seg selv.

Foto: HANDOUT / Reuters

Flere hundre har blitt drept som følge av en knapp ukes bombardement i byen, forteller aktivister og innbyggere i byen Homs.

– Det er vanskelig å komme seg ut av byen. Vi klarte å snike oss ut om natten under en pause i bombingen, sier BBC-journalist Paul Wood.

BBC-teamet har oppholdt seg i Baba Amr-nabolaget i Homs de siste dagene. Natt til torsdag kom de seg ut av Syria og trygt inn i nabolandet Libanon.

– Jeg så at medisinsk utstyr og blod som har blitt donert av folk i landsbyene rundt Homs, ble stanset på grensen. De fikk ikke komme inn med livsviktig hjelp, sier Wood til BBC.

– Mange dødsfall kunne ha vært unngått

Ole Solvang i Human Rights Watch

Ole Solvang i Human Rights Watch

Foto: Privat

Det meldes om mangel på mat, vann og medisiner, noe som har betydelig forverret situasjonen for sivilbefolkningen i Homs.

– Befolkningen har ikke mulighet til å forlate byen og det begynner å bli mangel på mat. Men det største problemet er mangel på medisiner og medisinsk hjelp, sier kriseetterforsker Ole Solvang i Human Rights Watch til NRK.no.

– Mange av dødsfallene som vi har registrert i de siste dagene kunne ha vært unngått dersom skadde hadde hatt tilgang til nødvendig medisinsk hjelp, sier Solvang.

– Legger landminer langs grensen

Solvang forteller at syriske styrker har omringet utsatte nabolag, samt kuttet elektrisitet og telefonnettverk i byen.

– Vi har også mottatt informasjon om at de har begynt å legge landminer langs grensen til Libanon, som går like ved Homs, sier han til NRK.no.

Human Rights Watch har jobbet med å kartlegge situasjonen i Syria det siste året.

– Det som skjer i Syria er veldig skremmende. Jeg har ikke tidligere sett en slik systematisk bruk av tortur og drap, sier Solvang.

– Vi hadde egne folk inne i landet helt frem til mai i fjor, men vi måtte trekke oss ut på grunn av sikkerhetshensyn til våre kilder, sier Solvang.

Borgerjournalistikken blomstrer

Med unntak av BBCs Paul Wood, er det få vestlige journalister som har klart å dekke konflikten fra innsiden.

Rune Ottosen

Rune Ottosen mener borgerjournalistikk ikke kan helt utfylle medias rolle som vakthund.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Mesteparten av informasjonen om konflikten har vært basert på videoer som syriske innbyggere selv har lastet opp på nettsider som YouTube.

– Slike amatørinnslag kan aldri erstatte profesjonelle journalisters arbeid, men når journalister møter restriksjoner er det bedre å få ut bilder fra vanlige folk enn å ikke få noe informasjon i det hele tatt, sier Rune Ottosen, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus til NRK.no.

– Når vi ser bilder av en mann som bærer et lite barn, sterkt skadet eller død, er det med på å sette uttalelser fra Syrias president om at de ikke angriper sivile i sitt rette lys, sier Ottosen.

SISTE NYTT

Siste nytt