«Heksebarnet» Hope var døden nær, nå er han klar for skolestart

Ett år etter at han ble anklaget for å være en heks og forlatt for å dø, har lille Hope (3) blitt så frisk at han kan begynne på skolen.

Bilder av nigerianske Hope, «heksegutten» som ble plukket opp av en dansk nødhjelpsarbeider. Før og etter.

31. januar i år begynte Hope på skolen. For å feire dette, har Lovén gjenskapt det ikoniske bildet fra året før.

30. januar i 2016 reiste Anja Ringgren Lovén og hennes organisasjon ut til en landsby i Nigeria. Der fant de to år gamle gutten som var utstøtt og utsultet. Han ble anklaget av landsbyen for å være en heks.

Bildet av Lovén som setter seg ned og gir Hope vann og kjeks gikk viralt.

«Jeg har bestemt meg for å kalle gutten for Hope enn så lenge. Vi håper alle at han overlever», skrev Lovén på Facebook-profilen til hjelpeorganisasjonen DINNødhjælp i februar 2016.

Pga. dårlig internettforbindelse i Nigeria, får NRK svar fra Anja gjennom Christel Janize Grubert, daglig leder for hjelpeorganisasjonen på e-post.

«Første gang Anja så ham, var hun meget i tvil om han ville overleve. Det viktigste for henne var at han skulle bli med hjem til barnehjemmet, så han ikke skulle dø uten at det var noen som viste ham kjærlighet,» skriver Grubert.

Nøyaktig ett år senere er Hope en sunn og livsglad gutt som liker å danse og leke i vannet.

– Han har et glad og lekende sinn og han er empatisk ovenfor de andre barna, forteller Gruber. Og 31. januar i år begynte han på skolen. For å feire dette, har Lovén gjenskapt det ikoniske bildet fra året før.

Morning from "Land of Hope" DINNødhjælp/ACAEDF Children Education and Entrepreneur Center & Health Clinic 🇳🇬🇩🇰🌞 👦🏿💚👦🏾😂😂🎹🎼🎤 Now also Music and Entertainment Center 😂😂😂😂

Publisert av Anja Ringgren Lovén Fredag 3. februar 2017

Dedikerer livet for å hjelpe «heksebarna»

Hope er bare ett av flere barn Lovén har hjulpet etter at hun startet hjelpeorganisasjonen DINNødhjælp i Nigeria for fire år.

– I Nigeria møtte jeg barn som hadde blitt torturert og nesten slått til døde etter å ha blitt anklaget for å være hekser. Det var så barbarisk og forferdelig og det gjorde et stort inntrykk på meg, fortalte Lovén i et intervju med The Huffington Post UK i september 2016.

– Derfor bestemte jeg meg for å selge alt jeg eide i Danmark for å dedikere livet mitt til å hjelpe «heksebarna» i Nigeria, sier dansken.

I dag bor det 38 barn på barnehjemmet som Lovén har startet.

«Det er et stort problem at det er mennesker som fortsatt tror at hekser eksisterer. Det er gammel overtro og dessverre ikke noe vi kan endre fra en dag til en annen, men vi kjemper for å lykkes. Vi håper at vi i fremtiden får mulighet til å redde mange flere,»​ skriver Gruber.

Goodmorning from Hope and David Jr. 👦🏿💚👦🏾🇳🇬 Enjoying their Nutella bread 😂🌞🌈

Publisert av Anja Ringgren Lovén Tirsdag 31. januar 2017

Sultkatastrofe

I 2010 innførte Nigeria en lov som gjør det ulovlig å anklage barn for å være hekser. Men det har ikke hindret at barn fortsatt anklages for hekseri.

Rundt 15 000 barn har blitt forlatt av familien og bor på gata i delstaten Akwa Ibom, skriver The Washington Post.

Ifølge FN står 300 000 barn under fem år står i fare for å dø i sultkatastrofen i Nigeria.

SISTE NYTT

Siste nytt