«Harvey» mistet styrke etter å ha truffet land

Orkanen «Harvey» er nå en kategori 2-orkan, men kan fortsatt forårsake store ødeleggelser.

Orkanen Harvey.

TREFFER LAND: Vind og regn i forbindelse med orkanen Harvey treffer land i Corpus Christi på kysten av Texas.

Foto: Mark Ralston / AFP

Orkanen «Harvey» traff kysten av den amerikanske delstaten Texas ved 05-tiden i natt norsk tid. Ifølge National Hurrican Center traff uværet kystbyen Rockport mellom Port Aransas og Port O'Connor.

Avtar i styrke

«Harvey» økte i styrke i løpet av natten til kategori fire, som er den nest høyeste orkankategoriseringen. Men etter å ha truffet land mistet den noe styrke og ble nedgradert til kategori 3 igjen, ifølge CNN.

I formiddag norsk tid ble orkanen nedgradert ytterligere til kategori 2.

Kraftig vind i orkan styrke og store mengder regn hamrer nå langs Texas' kyst.

Uten strøm.

UTEN STRØM: Amy Currin sjekker værmeldingen på telefonen etter at strømmet har gått i Corpus Christi, Texas.

Foto: Joe Raedle / AFP

Orkanen vil bringe med seg stormflo, vil gjøre stor skader på bygninger, føre til store og langvarige strømbrudd, og rive trær over ende. Av eksperter omtales orkanen som livsfarlig.

Det er ventet opp mot én meter regn enkelte steder – like mye som faller i Oslo i løpet av ett år.

Nedbørskart Harvey

NY FARGE: Den nasjonale værmeldingstjenesten har innført en ny nedbørskategori. Lilla symboliserer nedbør over 50 centimeter.

Foto: National Weather Service

Ifølge Washington Post er det ventet så store nedbørsmengder at den amerikanske værvarslingstjenesten måtte innføre en ny fargekategori for nedbør over 50 cm.

I løpet av en 12-timersperiode natt til lørdag, ble det enkelte steder i Texas registrert opp mot 20 centimeter regn, melder NBC.

Flere materielle skader

I Rockport fikk 10 beboere ved en eldrebolig behandling etter at taket på bygningen kollapset, melder tv-stasjonen KIII-TV. Det er uklart hvor alvorlige skader det dreier seg om.

De første meldingene om materielle skader har allerede begynt å komme inn. Palmetrær og strømmaster har falt over veiene. Flere bygninger i Rockport-området er ødelagt.

Det er målt vindkast opp mot 60 meter per sekund, og innbyggerne i USAs nest største delstat Texas blir bedt om å forberede seg på det verste.

Så langt har minst 200.000 mennesker mistet strømmen.

Erklærte katastrofeområde

– Kombinasjonen av vind og vann kan gjøre store områder sør i Texas ubeboelig i flere uker eller måneder, skriver det nasjonale meteorologiske instituttet i Houston.

Like før klokka fire skrev Donald Trump under på en katastrofeerklæring på forespørsel fra Texas-guvernør Greg Abbott.

Laster Twitter-innhold

Erklæringen garanterer regionen, som er i ferd med å bli truffet av vind på mer enn 200 kilometer i timen, føderal hjelp

Orkanen Harvey treffer fastlandet i Texas.

KAN BLI LANGVARIG: Uværet kan vare i flere dager.

Foto: Mark Ralston / AFP

Uværet kan vare opp til fem dager. I forkant av orkanen advarte guvernør Abbott om rekordflom, og oppfordret innbyggerne om å flykte fra området før orkanen inntreffer.

– Vi foreslår at om folk skal fortsette å oppholde seg her, bør de merke armen med navn og personnummer, sa ordfører i byen Rockport, Patrick Rios til CNN.

Slik vil det bli enklere å identifisere eventuelle lik, skriver kanalen.

Syv fylker på kysten av Texas har beordret evakuering av titusener av mennesker.
En av de kraftigste orkanene noensinne.

Veldig kraftig orkan

Orkanen Harvey vil trolig ramme de samme områdene som en av de kraftigste og dødeligste orkanene som noen gang har truffet USA, den som traff Indianola i Texas i 1886 og kostet om lag 150 mennesker livet, skriver NTB.

Et tre blokkerer veien i Corpus Christi, Texas.

TRE OVER ENDE: Et tre blokkerer veien i byen etter vindens herjinger på kysten av Texas.

Foto: Nick Wagner / AP

Det nasjonale orkansenteret opplyser at stormen i Indianola er den femte kraftigste orkanen som noen gang har rammet landet. Bare orkanen i Florida Keys i 1935, Camille (1969), Katrina (2005) og Andrew (1992) har vært kraftigere.

– Harvey kommer til å havne i den samme kategorien, sier Kerry Emanuel, professor i meteorologi ved MIT.

Den til nå mest ødeleggende og dødelige orkanen i USA rammet Galveston i Texas i 1900. Stormen førte til skader for 521 million dollar i dagens verdi og kostet mellom 6000 og 12.000 mennesker livet.

SISTE NYTT

Siste nytt