«Harvey» kan herje Texas langt ut i neste uke

Orkanen beveger seg svært langsomt og vil føre til mye nedbør over kysten av Texas i dagene fremover.

Statsmeteorolog John Smits om orkanen Harvey.

SE VIDEO: Statsmeteorolog John Smits viser hvordan orkanen beveger seg.

«Harvey» ble nedgradert til en kategori 3-orkan etter at den traff kystbyen Rockport i Texas ved 05-tiden norsk tid i dag morges. Ved 13-tiden hadde den svekket seg ytterligere og minket til en kategori 2.

– Den er fortsatt veldig kraftig. Men når den går innover land, mister den noe av styrken sin, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NRK.

Beveger seg langsomt

Men den største utfordringen i dagene som kommer blir nedbøren, for uværet ser ut til å bli langvarig.

Harvey

VÅTT: Orkanen «Harvey» står nesten bom fast over kysten av Texas og kan gi ekstreme nedbørsmengder i mange dager fremover.

Foto: Nick Wagner / AP

Amerikanske meteorologer tror stormen vil fortsette å svekke seg i løpet av dagen og morgendagen og trekke utover mot havet, før den på ny treffer land lenger øst i begynnelsen av neste uke.

– Nedbøren kommer til å gjøre mye skade. Uværet kommer til å bli liggende i omtrent samme området i ganske mange dager fremover. Det beveger seg veldig langsomt og kommer til å dumpe ned veldig mye regn langs kysten av Texas, sier Walløe.

Terje Alsvik Walløe

KRAFTIG: Selv om orkanen mistet styrke da den traff land, har den potensial til å forårsake store ødeleggelser, forteller statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Nedbørsprognosene tyder på at enkelte steder kan få opp mot én meter nedbør de kommende dagene som igjen kan føre til oversvømmelser og flom.

Holdes fast av høytrykk

En høytrykksrygg som bygger seg opp vest i USA på grunn av hetebølgen i California og et høytrykk i Mexicogolfen er årsaken til at orkanen blir stående fast på samme sted.

– Det er ingenting som kan flytte værsystemet videre. Det er som om to personer holder noe på plass fra hver sin side. Værsystemet kommer seg ikke løs før den ene siden slipper, sier ABC News' meteorolog Max Golembo til egen kanal.

Dersom høytrykket i vest gir slipp kan «Harvey» trekke videre oppover mot New Orleans, anslår Golembo.

SISTE NYTT

Siste nytt