NRK Meny
Normal

«Hagupit» nærmer seg Manila: slumområdene svært utsatt

Tyfonen som rammet Filippinene i helgen tok livet av minst 23 mennesker, ifølge Røde Kors. Nå er «Hagupit» nedjustert til en tropisk storm, men faren for flom gjør spesielt slumområdene svært utsatte.

Evakueringssentre

TUSENER EVAKUERT I MANILA: En mor bærer sitt barn mens andre hviler. De har alle evakuert i vente at på den tropiske stormen Hagupit skal nå hovedstaden Manila. Hagupit ble nedjustert fra tyfon til tropisk storm etter at dens styrke avtok på vei mot Filippinenes hovedstad mandag. Men Hagupit har kostet minst 23 liv, ifølge Røde Kors, og dødstallet er ventet å øke. Spesielt fattige i slumområdene er svært utsatt for den sterke vinden og det kraftige regnet.

Foto: STRINGER/PHILIPPINES / Reuters

18 av de omkomne mistet livet i Samar-provinsen hvor tyfonen Hagupit traff med en vindstyrke på opptil 210 kilometer i timen lørdag, ifølge Røde Kors på Filippinene.

Hundretusenvis har begynt å vende hjem etter at tyfonen avtok i styrke natt til mandag norsk tid. Men mange står uten hus etter uværet.

Hagupit, eller «Ruby» som den heter på Filippinene, er nå på vei mot hovedstaden Manila, og spesielt slumområdene er svært utsatt for regnet og den kraftige vinden.

Slumområder utsatt

Minst 23 personer har omkommet av Hagupits herjinger så langt. Samar-provinsen øst på Filippinene er hardest rammet. Men Hagupit har ødelagt veier, hus og skoler i flere områder på øya.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slummen i Manila

SLUMMEN SVÆRT UTSATT: Slumområdene er svært utsatt for den sterke vinden og det kraftige regnværet som den tropiske stormen Hagupit bringer med seg. Nå nærmer den seg hovedstaden i Manila. Her er et hus i hovedstadens kystområde. Hagupit har allerede kostet minst 23 liv og tusenvis av hus. Evakueringsarbeidet blir imidlertid ansett som en suksess og selv om Hagupit er den kraftigste tyfonen på Filippinene i år kan den ikke sammenlignes med den dødelige Hayan i fjor.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Hagupit er nedjustert til å være en tropisk storm, men ifølge værbyrået Pagasa kan vindhastigheten i Hagupits omkrets komme opp i 185 km/t.

Den tropiske stormen var mandag på vei vestover mot landets hovedstad Manila, som huser 12 millioner innbyggere. Flere tusen mennesker har søkt ly i skoler og andre evakueringssentre. Skoler, børsen og flere offentlige kontorer holder stengt, og flere flyavganger er innstilt på grunn av stormen.

Det kraftige regnværet Hagupit bringer med seg føre til skred og flom, ifølge lokale nettaviser.

Det fryktes flom i hovedstaden Manila, Bataan, Pampanga, Bulacan og NuevaEcija. Ifølge Røde Kors druknet 16 av de så langt 23 personene som er bekreftet omkommet.

Lært av Hayan-katastrofen

Ifølge FN ble 717.000 mennesker evakuert før stormen traff. Filippinsk Røde Kors operere med hele 1,2 millioner evakuerte. Organisasjonen kaller evakueringen en av de største i fredstid noensinne.

Det har spart mange liv, forteller NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar.

– Dette ble ikke noe i nærheten av den katastrofen mange fryktet, som Filippinene opplevde for ett år siden, sier Svaar, som samtidig påpeker at 80 prosent av husene i kommunen Dolores i provinsen Samar er ødelagt.

– Mange områder har opplevd springflo i helgen, på fire-fem meter. Det var disse oversvømmelsene og disse vannmassene som tok mange liv for ett år siden. Denne gang har kystbefolkningen blitt evakuert lenger inn på land og opp i høyden.

– Verste er over nå

Midt i dramaet var norske Erlend Johannessen, som også opplevde katastrofen for ett år siden. Johannessen leder organisasjonen Streetligh, og sa til NRK søndag at han gjenopplevde frykt og traumer fra fjorårets katastrofe.

– Det verste er over nå, og ingen på barnehjemmet er skadd. Det gikk bra med barnehjemmet, skolen og alt annet vi har gjenoppbygd etter ødeleggelsene i fjor. Likevel var det skummelt og jeg fikk 'flashback' til katastrofen i fjor. Det har vært en spent stemning i hele byen i flere dager. Nå er alle ufattelig lettet og vil bare hvile, sa Johannesen på telefon til NRK.

For få dager siden betegnet meteorologene Hagupit som en kategori fem-tyfon, men den avtok kraftig i styrke på vei over Stillehavet, og søndag svekket den seg ytterligere til kategori to.

Stormen er den kraftigste som har rammet landet så langt i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt