NRK Meny
Normal

«Guds stemme» skal skremme metalltyver på kirketak

Hundrevis av kirker skal få alarmer med «Guds stemme» montert på taket for å skremme tyver fra å stjele bly og kobber.

Salisbury Cathedral

Et forsikringsselskap har donert 500.000 pund for å betale for nye alarmer som skal monteres i 100 kirker i England, Skottland og Wales.

Foto: seier+seier http://www.flickr.com/photos/seier/5418380048/ / Creative Commons

Bevegelsessensorer som skal skjules forskjellige steder på taket skal utløse en dyp og kraftig stemme som kommer med en overraskende advarsel om at tyvene har blitt oppdaget og at vektere er på vei.

Stadig flere stjeler metall

Forslaget om å installere slike alarmer støttes av kirken og politiet. Dette fordi antallet metalltyverier har steget dramatisk i enkelte bispedømmer den sener tid. Opptil sju kirker i England har blitt robbet på samme dag, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Bare i 2011 mottok forsikringsselskapet som forsikrer de fleste anglikanske kirker i England heler 2.600 krav etter metalltyverier fra kirker.

Et forsikringsselskap har donert 500.000 pund for å betale for de nye høyteknologiske alarmanleggene som skal monteres på de 100 mest utsatte kirkene i England, Skottland og Wales.

På grunn av stor etterspørsel etter kobber, og stigende metallpriser i hele verden, får kobbertyvene godt betalt for tjuvgodset. Metallet selges til skraphandlere der tyvene får en god kilopris.

Skaper togtrøbbel

Metalltyverier skaper også store problemer for jernbanen. Kobbertråder stjeles i store mengder fra kabler på jernbanen og det kan sette togtrafikken ut av spill. Også i Norge er det et stort problem.

Liz Hurley

Skuespiller og modell Liz Hurley støtter aksjonen for å få satt opp tyverialarmer på kirketak i Storbritannia for å stanse metalltyver.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

I fjor ble også en uerstattelig Barbara Hepworth-skulptur stjålet fra Dulwich Park i Sør-London. Tyvene var trolig på jakt etter det verdifulle metallet.

Kirkene har inntil nå blitt sett på som et enkelt mål for tyver som vil stjele kobber og bly. Bygningene er ofte dårlig bevoktet og finnes overalt i små landsbyer og i alle bydeler i storbyene.

Metalltyveriene anses som en trussel mot Storbritannias kulturarv, og flere kjente personer fronter nå en stor kampanje for å få satt en stopper for tyveriene.

Skuespiller Liz Hurley sier hun er sjokkert over de frekke tyvene som vandaliserer kirker.

– Nydelige gamle kirker er midtpunktet i mange lokalsamfunn. Jeg er sjokkert over at noen kan stjele bly fra et kirketak. Jeg støtter virkelig arbeidet med å få installert alarmer på kirketakene, sier Hurley.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt