«Gorm» gjorde 50.000 svensker strømløse

Over 50.000 svensker er i morgentimene uten strøm på grunn av stormen «Gorm». Det ble målt vind av orkan styrke både i Sverige og Danmark, men det er ikke meldt om personskader.

Stormen Gorm

UVÆR: Det er så langt bare meldt om materielle skader etter at uværet «Gorm» herjet Sverige og Danmark i natt. Her fra Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Gorm forlot Danmark en halv times tid etter midnatt natt til mandag. I halv tre-tiden kunne det svenske meteorologiske instituttet, SMHI, melde at det verste var over også i Sverige.

– Det kommer fortsatt til å blåse kraftig over Sør-Sverige, men det holder på å legge seg, sa meteorolog Tomas Fyrby i SMHI.

Den kraftigste vinden var natt til mandag på vei mot Gotland, og den beveger seg så nordøstover, men vinden kommer da ikke til å være like kraftig.

I Sør-Sverige er rundt 50.000 mennesker strømløse nå i morgentimene på grunn av stormens herjinger.

Pressetalsmann Torbjörn Larsson hos kraftleverandøren Eon sier til nyhetsbyrået TT at de fleste vil få strømmen igjen i løpet av ett døgn, men at enkelte kunder vil måtte vente i flere dager.

– Som et bombenedslag

Ved kyststasjonen Hallands Väderö i Skåne ble det sent søndag kveld målt vind av orkan styrke.

All togtrafikk i det sørlige Sverige ble stengt da stormen raste som verst sent søndag kveld og tidlig natt til mandag. Togtrafikken over Øresundsbroen, som forbinder Malmö med København, var i en periode stengt både for bil- og togtrafikk.

Mange veier ble blokkert av trær som blåste over ende. På E6 sør for Halmstad veltet en lastebil ved to-tiden i natt og blokkerte veien, skriver Aftonbladet.

Like før klokka 06.00 skriver avisen at en personbil har kjørt inn i et tre på riksvei 28 i Emmaboda.

– Skal man ut og kjøre, må man være forberedt på at det kan ta tid, og at det kan være hinder på veien, sier pressetalsmann Denny Josefsson i Trafikverket.

Stormen Gorm

REV AV TAKET: Dette bolighuset i Helsingborg er tydelig preget av det kraftige uværet.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

I Helsingborg ble deler av taket på et bolighus revet av i stormen.

– Det ser ut som et bombenedslag, hele hagen er full av byggematerialer, sier Christian Lausten. Han sier at vinduer i huset hans har blåst inn, taket er delvis trykket inn og hele gavlen på huset har rast.

– Vill vind

Gorm rammet først Danmark. Også der ble det meldt om orkanstyrke. I Blåvandshuk på Vest-Jylland ble det målt vindkast på 39 meter i sekundet. Orkan defineres med en vindhastighet på 32,6 meter i sekundet.

– Det har blåst vilt og inderlig, og mange trær har veltet. Så vi vil gjerne oppfordre folk til å stå opp fem minutter tidligere i morgen i tilfelle veien er sperret av trær, sier vaktsjef Carsten Andersen hos politiet i Midt- og Vestsjælland.

Også flypassasjerer fikk merke de voldsomme kreftene. Aftonbladet har snakket med flere passasjerer som landet på Kastrup sent i går kveld.

– Folk spydde til høyre og venstre, forteller Rolf Svensson som fløy hjem fra Lisboa med sitt seks år gamle barnebarn.

– Flyet kjentes ut som et papirark, sier Andreas som beskriver landingen på flyplassen i København som en nær-døden-opplevelse.

Alle større broer i Danmark ble natt til mandag gjenåpnet. Togdriften i deler av landet er ikke helt i rute igjen, melder det danske togselskapet DSB.

Ferjer innstilt

Også her hjemme får stormen konsekvenser.

SuperSpeed 1

Color Lines ferje Superspeed1 kommer til å ligge til kai i Kristiansand mandag formiddag grunnet storm i Skagerrak.

Foto: Åse Røysland / NRK

Color Line avlyser to seilinger med Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals mandag formiddag på grunn av stormen i Skagerrak.

– De dårlige værmeldingene gjør at vi kansellerer avgangen fra Kristiansand klokken 08.00 mandag morgen, og fra Hirtshals 12.15, opplyser salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Neste avgang skal etter planen være klokken 16.30 fra Kristiansand.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.