Tidligere politimann tilstår at han var seriemorder

Mannen som har blitt kalt «Golden State Killer» har tilstått flere drap og voldtekter. Den tidligere politimannen var aktiv på 70 og 80-tallet.

Den tidligere poltimannen Joseph James DeAngelo Jr. i retten i Sacramento

Den tidligere politimannen Joseph James DeAngelo Jr. i retten i Sacramento

Foto: Fred Greaves / Reuters

Joseph James DeAngelo Jr. har tilstått 13 drap i California for flere tiår siden.

For to år siden ble han arrestert i hjemmet sitt i Citrus Heights i Sacramento i California. Det kom som et sjokk på familien, kollegaer og venner. Ingen av dem hadde mistanke til mannen. Han som hadde jobbet i politiet, vært i Vietnamkrigen og som de nå kjente som en koselig bestefar.

Ble funnet via en database for slektsforskning

Han ble funnet da etterforskerne sammenlignet DNA-et til voldtektsmannen med opplysninger i en database for slektsforskning. På den måten fant de fram til en av slektningene hans. Dermed gikk politiet gjennom personens familietre og fulgte spor som ledet dem rett til DeAngelo.

Siden arrestasjonen har han sittet varetektsfengslet. I dag var det en svekket 74-åring som stilte i retten i den oransje fangedrakten. Han svarte han kun «ja», «nei» og «skyldig» på dommerens spørsmål.

DeAngelo tilsto at han forfulgte, bortførte, terroriserte, voldtok og drepte. Etterforskerne sier DNA-materialet knytter ham til hele 50 voldtekter og 150 innbrudd, skriver nyhetsbyrået AFP.

Hjemmet til Golden State Killer

Her bodde gjerningsmannen. Bildet er 2018 da han ble arrestert.

Foto: Justin Sullivan / AFP

Snek seg inn mens folk sov

DeAngelo begynte å jobbe i politiet i byen Exeter i 1973. Det var trolig da han begikk de første innbruddene og drapene. Han deltok i etterforskningen av rundt 100 innbrudd i nabobyen. Deretter flyttet han til Sacramento. Der mistet han jobben da han ble tatt for butikktyveri.

De første årene opererte han mest i områdene rundt San Francisco og Sacramento, nord i California. Etter hvert søkte han seg sørover til Los Angeles. Så skjedde de fleste drapene i hans eget nabolag Citrus Heights, og bydelen ble sterkt preget av frykt.

Gjerningsmannen pleide å snike seg inn i hjemmene til folk som lå og sov. Deretter voldtok han kvinner mens mennene lå bundet fast. Ofrene hans var alt fra 13 til 41 år gamle.

Til etterforskerne har DeAngelo forklart at det var en indre stemme som sa hva han skulle gjøre.

– Jeg hadde ikke styrke til å presse ham vekk. Han var i hodet mitt. Som om han var en del av meg. Jeg ødela alle de livene. Nå må jeg betale prisen.

Det er foreløpig ikke kjent når rettssaken mot ham starter.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst ni personer drept i skyting på skole i Russland

En gjerningsperson er arrestert. Flere elever måtte hoppe ut av vinduer i tredje etasje for å berge livet.