NRK Meny
Normal

«Fullt forberedt» på rakettoppskyting

Sør-Korea sier de nå er «fullt forberedt» på en nordkoreansk rakettoppskyting de neste dagene. USA sier en oppskyting kan skje «når som helst», og truer med å skyte ned raketten.

NKOREA-SKOREA-US-MILITARY-MISSILE-FILES

Det er en selvutviklet Musudan-rakett som denne Sør-Korea og USA forventer Nord-Korea vil avfyre i løpet av de neste dagene.

Foto: Ed Jones / Afp

Det er en talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement som opplyser at landet nå har gjennomført alle de nødvendige forberedelsene til en nordkoreansk rakettavfyring.

Ifølge sørkoreansk og amerikansk etteretningsinformasjon vil Nord-Korea avfyre en Musudan-rakett de nærmeste dagene.

Dette er en mobil mellomdistanserakett Nord-Korea har utviklet selv, og som har Sør-Korea, Japan og amerikanske militærbaser innen sin 4000 kilometer store rekkevidde.

Men amerikanske kilder understreker at det er snakk om en prøveoppskyting, ikke et angrep. Men dersom raketten kommer for nær vil den bli skutt ned av luftvernsraketter, advarer de, ifølge CNN.

Rolig i Pyongyang og langs grensen

I Nord-Korea er det heller ingen tegn på at en krig er nært forestående. Ingen store troppeforflytninger er registrert og i hovedstaden Pyongyang er de mest opptatt av å gjøre byen klar for feiringen av fødselsdagen til landsfader Kim Il Sung 15. april.

Det er denne datoen det vurderes som mest sannsynlig at Nord-Korea gjennomfører en prøveoppskyting.

Heller ikke grensen med Sør-Korea er spesielt sterkt preget, forteller NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus, som i dag har besøkt den demilitariserte sonen på sørsiden av grensen sammen med UDs statssekretær Torgeir Larsen.

– Det er nokså stille og rolig, sier Anders Magnus.

Portrett, Fotostudio

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus besøkte grensen til Nord-Korea i dag.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Men nordkoreanerne nekter nå å kommunisere med amerikanske og sørkoreanske soldater langs grensen på vanlig måte, og har kuttet telefonlinjene.

– Derfor kommuniserer man med å rope gjennom høytalere over grensen, forteller Anders Magnus.

Nordkoreanerne driver også psykologisk terror mot de sørkoreanske styrkene ved å rette sterke lyskastere mot dem så snart mørket faller på, forteller han.

Oppjusterer trusselnivået

Likevel har sørkoreanske myndigheter valgt å oppjustere trusselvurderingen til det nest høyeste nivået - «alvorlig».

– Dette er nivået før «full krig», og betyr en mer intens overvåkning av bevegelser i Nord-Korea, forteller Anders Magnus i Sør-Korea.

Men det høynede trusselnivået har liten effekt på folk flest, sier han.

– Folk flest tar det med stor ro. De stoler på at regjeringen har situasjonen under kontroll. De er nok roligere enn folk i Norge, USA og Europa, fordi de er vant med disse verbale truslene fra nord, fordi de er nødt til å leve livet videre til tross for truslene, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt