Hopp til innhold

Norske spesialsoldater: – Skjønner at afghanere skyter mot oss

KABUL, AFGHANISTAN (NRK): 11. september i år trakk Norge seg formelt ut av Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, men fortsatt er nærmere 300 norske soldater igjen i landet. Se de norske spesialstyrkene på risikofylte oppdrag i Afghanistan.

Det er fortsatt nærmere 300 norske soldater igjen i Afghanistan. Norske spesialstyrker er i dag stasjonert i Kabul og skal beskytte byen mot terrorangrep. NRK har besøkt Forsvarets Spesialkommando i Afghanistan.

Se norske spesialstyrker på oppdrag i Afghanistan. (Reporter: Eirik Veum, fotograf: Bengt Kristiansen)

I 11 år har NATOs soldater forsøkt å ta kontrollen over Afghanistan. De har ikke lyktes, og soldatene er klare på at det er mye som gjenstår før afghanerne selv kan skape trygghet i sitt eget land.

Norske spesialstyrker er i dag stasjonert i Kabul og skal beskytte byen mot terrorangrep.

Operasjoner med høy risiko

Sammen med afghansk sikkerhetspoliti forsøker de å nedkjempe sine motstandere. Ukentlig stanses våpenleveranser på vei inn til den afghanske hovedstaden.

– Hvis de tar over Kabul, har de på mange måter tatt over landet, sier en kontingentsjef til NRK.

Soldatene tilhører en av Forsvarets elitestyrker. De vil være anonyme, men har under sitt oppdrag i Afghanistan latt seg intervjue av NRK.

– Hva kan du si om det samarbeidet dere har med den afghanske politienheten?

– De må ha tillit til oss, og vi må ha tillit til dem. Den eneste måten å oppnå det på, er å være sammen med dem 24 timer i døgnet, sju dager i uken. Vi bor og lever sammen med dem hele tiden, sier kontingentsjefen.

De fleste operasjonene gjennomføres om natten. Dette er operasjoner med høy risiko. Våpen finnes over alt, og i mørket kan situasjonen raskt komme ut av kontroll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarets Spesialkommando på oppdrag i Afghanistan

De norske soldatene er ute på oppdrag sammen med den afghanske sikkerhetsstyrken. Målet er en Taliban-leder.

Fattige rekrutteres til krig

Ifølge NATO er det to typer fiender soldatene møter i Afghanistan. Den ene gruppen er religiøse fundamentalister. Andre motstandere kan være fattige bønder som går til krig mot NATO for å få penger.

– Det kan være at en får noen dollar for å skyte en RPG, altså en pansergranat, eller legge ut en mine. De mer fundamentalistiske har mer strategisk interesse, sier kontingentsjefen til NRK.

– Forstår du at noen tar det valget?

– Man kan oppleve det som en desperat handling. Jeg kan forstå det som en familiefar som står der og ser sine barn sulte og kanskje dø, fordi de ikke har nok penger til mat eller varme. Da forstår jeg det.

– Kan ha opplevd ting som gjør at de tar frem kalasjnikoven

En av de norske spesialjegerne sier han har forståelse for at noen afghanere velger å gå til krig mot NATO - og de norske styrkene.

– Ja, jeg skjønner jo det.

– På hvilken måte?

– De har jo ulike motiver. De kan ha opplevd ting som gjør at de ønsker å ta frem kalasjnikoven sin og avfyre skudd mot NATO. Jeg skjønner det, sier spesialjegeren.

– Kan det bli fred i Afghanistan noen gang?

– Det er vanskelig for meg å si. Hva som skjer når NATO trekker seg ut, aner jeg ikke. Men jeg håper det blir roligere her i Afghanistan.

Norsk spesialjeger i Forsvarets Spesialkommando

Den norske spesialjegeren skjønner at noen afghanere skyter mot NATO og de norske soldatene.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt