NRK Meny
Normal

«Flukten til Europa» - Derfor lager NRK temadag

Europa er under press. Av folk på flukt. Og i møte med et tre år gammelt liv som endte i strandkanten.

Flyktninger på grensen mellom Hellas og F.Y.R. Makedonia

De siste månedene har flyktningene strømmet til Europa. Her går de på grensen mellom Makedonia og Hellas.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

I dag setter NRK søkelys på flyktningkrisa i Europa. Gjennom dagen i radio og på nett. På kvelden i TV med et utvidet Urix Spesial på NRK1. Hva er fakta, hva er følelser, hva skjer?

Opplysning - ikke innsamling

Langt flere har mistet livet på havet hittil i år som på samme tid i fjor, ifølge FNs høykommisær for flyktninger. Og tallet på asylsøkere til Europa har forlengst har passert fjorårets.

Hvor kommer de fra, hvorfor kommer de nå og hva er konsekvensene for dem - og for oss? Og hvor lenge vil tilstrømmingen vare?

Vi ønsker å belyse. Og forhåpentlig opplyse. Derfor er dette ingen TV-innsamling, men en temasatsing.

Det grenseløse Europa?

Internasjonale spilleregler er satt under press.

Er retten til beskyttelse reell når man må risikere livet for å søke asyl? Vakler Dublinavtalen, som sier at asyl skal søkes i det landet flyktningen kommer til først? Og hvor sterkt står egentlig Schengensamarbeidet – og visjonen om det grenseløse Europa?

«Flukten til Europa»

Vi tjuvstartet onsdag kveld med flyktningdebatt i valgsendingen på TV - der ser vi så på dette med norske briller. Men under temadagen idag blir perspektivet hovedsaklig internasjonalt - «Flukten til Europa».

Vi vil plassere våre korrespondenter langs flyktningrutene, og fyller studioene med kunnskap.

Krig eller fattigdom - eller begge?

Mange kommer fra Syria der nabolandene nå er fulle av flyktninger. Hvert tredje menneske i dagens Libanon er en syrisk flyktning. FN får bare en brøkdel av pengene de trenger for å drive flyktningleire i nabolandene. Dette er noen av grunnene til at langt flere syrere kommer. Men folk kommer også fra Afrika og Asia. Hva er grunnen til at de legger ut på havet?

Kvotesystem – hva så?

Spørsmålene er mange, svarene nølende. Mediene må forsøke å bidra til opplysning. For samtidig som det er innlysende at vi skal hjelpe, er det en erkjennelse at flyktningkrisen også setter Europa på uvante prøver. Bildet av tre år gamle Alan liggande på ei strand dokumenterte det vi lenge er blitt fortalt - at barn dør på flukt. Bildet var med å tvinge fram handling.

Europa er under press for å handle. Hva skjer? Kanskje kommer noen svar i dag?

Syriske Aylan (3) bæres bort etter å ha blitt skylt i land på Bodrum

Bildet av den tre år gamle gutten vekket et voldsomt engasjement.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt