Hopp til innhold

«Fiona» feide hus på sjøen i Canada

Kanadiske soldater setter inn for å hjelpe i oppryddingen etter at restene av orkanen «Fiona» herjet på landets østkyst.

Det er erklært unntakstilstand i byen Port aux Basques etter at stormen «Fiona» traff området.

– Dette ble verre enn vi forventet, sier byens ordfører Brian Button til TV-kanalen CBC.

«Fiona» ble nedgradert fra orkan før den traff Canada med vindkast på opptil 38 sekundmeter lørdag. Meteorologer hadde advart om at uværet kunne føre med seg vind med orkans styrke, enorme mengder regn og store bølger.

I byen Channel-Port Port aux Basques, som ligger ved kysten av Newfoundland, mistet flere hjemmene sine etter at flere hus havnet i sjøen.

De store vannmengdene forårsaket jordskred flere steder. Gater har blitt vasket bort av vannmassene.

– Det er en total ødeleggelse, sier Button.

Fredag ble noen av byens innbyggere, som bor nærmest kysten, oppfordret til å evakuere. Lørdag morgen ble de pålagt å gjøre det.

– Vi kommer til å tvinge folk ut av hjemmene sine om vi må, sier Button.

Kraftig vind førte til at strømledninger blåste ned, og det ble oversvømmelse i byens rådhus. Det ble også problemer med vannforsyningene.

– Dette er uten tvil det mest skremmende jeg har sett i hele mitt liv, forteller den lokale journalisten Rene Roy til BBC.

Mange mistet både mobilsignal og internettforbindelsene.

– Mange boliger har blitt til en haug med ruiner i sjøen. Det er en bygård som bokstavelig talt har forsvunnet, sier Roy.

Kvinne ble skylt på havet

Ifølge politiet ble en kvinne feid på sjøen i Channel-Port aux Baques. Hun har status som savnet.

En annen kvinne havnet i sjøen etter at hjemmet hennes kollapset. Hun ble reddet og fraktet til sykehuset, opplyser politibetjent Jolene Garland til CBC.

                    

Stormen Fiona

Flere personer mistet hjemmene sine i uværet i Port aux Basques i Canada 24. september.

Foto: Rene Roy / AP

I provinsen Nova Scotia ble 415.000 kunder rammet av strømbrudd lørdag morgen.

I provinsen Prince Edward Island var 82.000 uten strøm, mens ytterligere 44.000 mistet strømmen i New Brunswick, opplyser kanadiske strømleverandører.

«Fiona» hadde det kraftigste lavtrykket som er registrert og som har nådd land i Canada, opplyser landets orkansenter.

Et tre ligger på en knust lastebil etter at orkanen Fiona passerte, senere nedgradert til en post-tropisk storm, i Halifax, Nova Scotia, Canada 24. september 2022

Et tre ligger på en knust pickup etter at orkanen «Fiona» passerte, senere nedgradert til en post-tropisk storm, i Halifax, Nova Scotia, Canada 24. september 2022

Foto: TED PRITCHARD / Reuters

Soldater

Canadas statsminister Justin Trudeau kunngjorde at han har innvilget føderal hjelp til provinsen Nova Scotia.

– Soldater vil bli satt inn for å hjelpe til med opprydningsarbeidet, skriver han på Twitter.

Uværet gjorde at statsminister Justin Trudeau utsatte en reise til Japan, der han skulle være til stede i begravelsen til den tidligere statsministeren Shinzo Abe tirsdag.

Forsvarsminister Anita Anand sa lørdag at soldater settes inn for å fjerne trær som har veltet og hjelpe med annen opprydning, samt gjenopprette transportnett. Hun har ikke oppgitt noe tall på hvor mange soldater som skal bistå.

Historisk

Stormen «Fiona» beveget seg fra Karibia. Minst åtte personer mistet livet da Puerto Rico og Den dominikanske republikk ble rammet for rundt en uke siden. Nesten alle i Puerto Rico mistet strømmen, fortsatt venter rundt halvparten av kundene på å få strømmen tilbake.

Ian Hubbard, som er meteorolog ved Canadian Hurricane Center, beskriver stormen som «historisk».

– Det så ut som det hadde potensialet til å slå alle rekorder i Canada og nå ser det ut som det har gjort det. Vi er ikke ferdig med dette ennå, sa Hubbard til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.