Hopp til innhold

London-ordfører advarer Spania: «Fingrene unna Gibraltar»

Nå kaster også Londons populære ordfører Boris Johnson seg inn i den diplomatiske krangelen rundt Gibraltar.

Gibraltar og Boris Johnson

Gibraltar med den berømte klippen, sett fra den spanske byen La Linea de Concepcion. Innfelt London-borgermester Boris Johnson.

Foto: Marcos Moreno/Carl Court / AP/AFP

Espen Aas i London

Johnson, som av mange regnes som en potensiell ny leder av det konservative partiet og en fremtidig statsminister, sier til avisen The Telegraph at han ønsker å «holde spanske hender unna koloniens strupe».

Britene har hatt herredømme over Gibraltar i 300 år, men har vært i svært mange krangler med Spania om området.

For mange spanjoler sees det britiske området Gibraltar på Spanias sørkyst på som okkupert, og nettopp derfor blusser det med jevne mellomrom opp strid mellom de to landene om det drøyt sju kvadratkilometer store steinområdet.

Men, denne sommeren ser situasjonen ut til å være mer tilspisset enn på lenge.

Og etter at flere samtaler mellom stats- og utenriksministre i begge land ikke har bilagt konflikten, velger nå den utradisjonelle ordføreren i London å kaste seg inn i striden.

Les også: Ny opphisset krangel om Gibraltar – britene sender marinefartøy

Sterke følelser

I en tid hvor det meste av det gamle britiske imperiet som en gang spredte seg utover store deler av verden har smuldret opp, knyttes det sterke følelser til de få utpostene som er igjen.

Falklandsøyene øst for Argentina er et, Gibraltar et annet. Tidligere i sommer intensiverte spanske myndigheter grensekontrollene inn til Gibraltar, noe som skapte køer på opptil sju timer for å slippe inn.

Dette kaller ordfører Boris Johnson i dag for takter fra (general) Francos fascistregime i det forrige århundre. «De må slutte med dette, og det pronto», sier Johnson til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sky over Gibraltar

En sky la seg fredag symbolsk over Gibraltar-klippen. I forgrunnen parkeringsplassen der trafikkanter setter igjen bilene før de går inn i Gibraltar til fots.

Foto: Jon Nazca / Reuters|

Neste leder av de konservative?

Det er lite som minner om Gibraltar i London, eller vise versa, men gjennom sommerens konflikt har blant annet Gibraltars fritt-talende førsteminister Fabian Picardo sagt at Gibraltar er like britisk som Londons hovedgate, og dette ser London-ordføreren ut til å dele.

I en tid hvor statsminister David Camerons popularitet er dalende hos folk, spekulerer mange i om Boris Johnson er hans arvtaker.

Johnson selv har ikke utelukket dette, etter å ha sittet som London-ordfører sammenhengende siden 2008.

Johnsons noe ukonvensjonelle stil har av enkelte blitt sett på som i overkant klovnete, mens tidligere utenriksminister Douglas Hurd har sammenlignet ham med legendariske Benjamin Disraeli som var statsminister i to perioder på dronning Victorias tid som monark.

At Johnson nå også kaster seg inn i utenrikspolitiske saker, sees på som nok et tegn på at han har store politiske ambisjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kø ved Gibraltar

Lang kø av motorsyklister som prøvde å komme inn i Gibraltar forrige mandag.

Foto: Marcos Moreno / AFP

Spania søker hjelp fra Argentina

Mens et britisk marinefartøy senere i dag setter kurs mot Gibraltar, i det britiske myndigheter omtaler som et «lenge planlagt rutineoppdrag i Middelhavet», søker nå Spania råd hos et annet land som har lang erfaring i å krangle om landområdet med britene, nemlig Argentina.

Selv om Falklandsøyene etter krigen på 80-tallet og gjennom en nylig folkeavstemning forblir britisk, er det fortsatt en torn i øyet på argentinerne at de ikke har herredømme over øyene rett utenfor sin egen kyst.

Senere denne måneden reiser Spanias utenriksminister til Argentina for å samle støtte til søknad om å avholde sommer-OL i Madrid i 2020, og ifølge avisen El Pais skal Spania søke råd for eventuelt å ta Gibraltar-saken opp i FN, med henvisning til ulovlig okkupasjon av kyststripen.

Og det er med klar henvising til nettopp Falklandsøyene Boris Johnson uttaler seg i dag, «forsvar Gibraltar slik vi forsvarer Falklandsøyene» er hans klare oppfordring.

Sommerens konflikt tildro seg da Gibraltar satte i gang byggingen av et kunstig rev ved hjelp av store betongblokker utenfor kysten, noe spanske fiskere sier river opp garnene deres.

Deretter startet grensekontrollene, og etter hvert kom et forslag på bordet om å ilegge alle som krysset grensen en avgift på 50 euro per passering. Dette skal nå være skrinlagt fordi det rammet svært mange spanske statsborgere som jobber på Gibraltar.

SISTE NYTT

Siste nytt