Hopp til innhold

Russisk superskurk knyttes til hackerangrep på Garmin

Det russiske hackerkollektivet Evil Corp skal, ifølge britisk og amerikansk etterretning, stå bak kravet om millioner i løsepenger fra GPS-appen Garmin.

Maksim Yakubets er etterlyst av FBI

Maksim Yakubets er etterlyst av FBI.

Foto: FBI / Reuters

Dataangrepet har gjort at Garmin-appen har vært nede siden torsdag. Først mandag var deler av tjenestene til Garmin på vei opp og stå igjen.

Garmin skal ha blitt utsatt for krypteringsviruset Wasted Locker. Det er utviklet av den russiske hackergruppen Evil Corp, melder Tech Crunch.

Viruset låser ned alle filene i systemet fram til selskapet betaler løsepenger. Garmin har ikke villet bekrefte noen detaljer om summen. Men ifølge Bleeping Computer kan det dreie seg om rundt 10 millioner dollar.

Det amerikanske teknologiselskapet Garmin er en av verdens ledende leverandører av GPS-navigasjon. De har produkter for bil, fly, båt, frilufts- og sportsmarkedet. Appen brukes blant annet av idrettsutøvere og mosjonister.

Garmin smartklokke

Mange idrettsutøvere og mosjonister bruker Garmin smartklokke.

Foto: Brian Snyder / Reuters

Etterlyser superskurk

FBI har utlovet en dusør på rekordhøye 5 millioner dollar for å få pågrepet Evil Corps leder, Maksim Viktorovich Yakubets (33). Også britiske National Crime Agency (NCA) har etterlyst Yakubets.

Laster Twitter-innhold

Evil Corps angrep på Garmin er det siste i en lang rekke dataangrep på britiske og amerikanske selskaper.

FBI mener Yakubets står i ledtog med russiske myndigheter, og at han hjelper russernes etterretningsbyrå FSB med å hente hemmelig informasjon fra andre land.

Etterforskerne beskriver Yakubets som en mann med en ekstravagant livsstil i Moskva. Han lager ofte filmer av seg selv der han kjører rundt i dyre sportsbiler. Han lever som «en konge» i Russland, og har blant annet løveunger som kjæledyr.

– Lamborghinien Yakubets kjører, er sparepengene til noen som nå har fått tømt kontoene sine, sier direktør i NCA, Lynne Owens til DailyMail.

Yakubets har angivelig ansatt dusinvis av folk til å lage datavirus for å stjele penger fra ofre i 43 land utenfor Russland.

– Største økonomiske trusselen

Evil Corp går gjerne etter de store pengene i større selskaper, skriver The Guardian.

De angriper finanssektoren i England og USA. Britisk og amerikansk etterretning mener Evil Corp utgjør den viktigste økonomiske trusselen selskaper står overfor i dag.

Datavirus fra Evil Corp skal ha tappet amerikanere og briter for flere hundre millioner dollar. Tusenvis av briter har mistet sparepengene sine etter at hackerne har stjålet informasjon fra banker. Ifølge etterforskerne har angrepene pågått gjennom ti år.

– De ser ut til å være dyktige og erfarne og i stand til å trenge igjennom noen av de best beskyttede selskapene i verden, advarer datasikkerhetsselskapet Symantec.

Garmin

Garmins tjenester har vært nede i flere døgn etter hackerangrep.

Foto: Screenshot / NTB scanpix

Får ikke betale løsepenger

Dersom Evil Corp virkelig står bak angrepet på Garmin, er det ikke sikkert skurkene får pengene de krever.

USAs finansdepartement har gitt klar beskjed om at det er forbudt for amerikanere å engasjere seg i transaksjoner med Evil Corp og deres bakmenn.

Garmin har så langt vært sparsommelig med detaljene om angrepet, og har heller ikke bekreftet om de forhandler med gisseltakerne.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hakans familie mistet hjemmene i Tyrkia

Venta i frykt heime i Noreg: – Systera mi kom seg ut rett før bygningen kollapsa

Dei har familie i Tyrkia og Syria, men sit i Noreg med hjarta i halsen. Nokre har fått kontakt med familien, med andre ventar framleis på ein telefon.

Hjelpearbeider Abdel Kari i Atarib utenfor Aleppo snakker følsesladd om manglende hjelp etter jordskjelvene.

«De hvite hjelmene» kjemper mot klokka: Frykter flere tusen omkomne

– Russiske angrep har gjort infrastrukturen så svak at den ikke tåler et jordskjelv, forteller hjelpeorganisasjonen «De hvite hjelmene».