Hopp til innhold

–Et kritisk øyeblikk i revolusjonen

Egypt-ekspert og førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik tror Egypt står overfor et kritisk øyeblikk i revolusjonen.

Bjørn Olav Utvik

Bjørn Olav Utvik mener mye av brutaliteten på Tahrir-plassen kan skyldes at noen ønsker kaos før valget neste uke.

Foto: NRK

Egypt

Unge demonstranter krever at militærrådet trekker seg.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters
Egypt

Demonstranter kaster steiner på sikkerhetsstyrker. 30 mennesker har så langt mistet livet.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Om en uke er det valg i Egypt, og landet skal velge en grunnlovgivende forsamling. Det er starten på noe nytt i Egypt.

– Derfor er det spent. Det finnes en frykt for at militærrådet ikke vil la dette bli et virkelig demokrati. Det finnes også en oppsamlet frustrasjon og misnøye blant den politisk aktive ungdommen, sier Utvik til NRK.

Han tror de som ønsker mer demokrati i Egypt står overfor et vanskelig valg. De krever militærrådets avgang, men hvem skal ta over?

Mange døde

De siste dagene har det vært harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. Over 30 mennesker skal være drept, og 1250 skal være såret i urolighetene.

Demonstrantene nekter å gi seg før militærrådet gir fra seg makten til en sivil regjering.

Den egyptiske regjeringen leverte mandag inn sin avskjedssøknad etter de voldsomme protestene i Kairo. Men militærrådet vil ikke la regjeringen i landet gå av før det er enighet om hvem som skal bli ny statsminister.

Dermed er situasjonen uavklart for de mange tusen demonstrantene som er samlet på Tahrir-plassen i hovedstaden.

Presset regjering

Bjørn Olav Utvik sier at regjeringen er under et voldsomt press.

– Regjeringen kom i stand under revolusjonen, delvis av folk som selv hadde deltatt i demonstrasjonene mot Mubarak. Nå blir de kritisert for å være ansvarlig for blodbadet på Tahrir-plassen, sier Utvik.

Han sier at når militærrådet nekter dem å gå av, så er det fordi det kun er én uke til parlamentsvalget. – Man ser ikke for seg et valg uten en regjeringen.

Ønsker kaos

Politiet er ikke lenger like synlig i Egypt. De vart upopulære da Mubarak måtte gi fra seg makten blant annet fordi de var så korrupte.

– Det har ikke vært store utskiftninger i politiet. Det sitter folk i viktige posisjoner som har sine interesser knyttet til det regimet som var. Noen av dem er nok veldig nervøse foran valget, sier Utvik.

Video ef99474a-5c4e-4ad7-9203-d06c1b10cc8e.jpg

Nett-tv: SVT har vært i Egypt. Der ønsker mange seg mer lov og orden nå som det er færre politifolk i gatene.


Han tror en av grunnene til at de ikke legger seg i selen for å ordne sikkerheten, kan være fordi de håper at folk skal bli misfornøyde, og at de derfor roper på en sterk mann.

Han tror også noe av den brutalitet som skjer på Tahrir-plassen kan skyldes at noen ønsker kaos. Dermed kan militæret måtte bryte inn og si at valget må avlyses.

Egypt

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene mandag.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Støre beklaget

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde mandag det klart at Norge tar avstand fra sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene i Egypt. Han beklaget også det høye antallet drepte og sårede demonstranter, skriver NTB.

– Egypt er i en svært krevende fase i sin historie, og jeg forventer at myndighetene er seg sitt ansvar bevisst, sa Støre før regjeringen sa at de ville trekke seg.

Han mener et demokratisk Egypt vil tjene som eksempel for hele den arabiske verden, og at det kommende valget derfor er av historisk betydning.