«Endeavour» landet trygt

Romferja «Endeavour» landet trygt i Florida. Det knyttet seg spenning til landingen etter at en del av varmeskjoldet ble skadet under oppskyting

Romferja «Endeavour»

Romferja «Endeavour» har akkurat landet i Florida

Foto: NASA

NASA har sett nøye på skaden og bestemt at den ikke ville utgjøre noen fare.  

- Gratulerer! Velkommen hjem! Dere har gitt høyere utdanning en ny mening, sa bakkekontrollen til kaptein Scott Kelly og de seks andre astronautene etter den tilsynelatende perfekte landingen.

 

Styrer klar av romsenteret

«Endeavour» returnerte til jorda ett døgn tidligere enn planlagt fordi man fryktet at orkanen "Dean" ville gjøre landingen vanskelig.

 

Oppdaterte værmeldinger tyder riktignok på at orkanen styrer klar av Kennedy-romsenteret hvor romferja skal lande.

- Utrettet mye

«Endeavour» med et mannskap på syv har vært i rommet i 13 dager og levert nye forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

- Selv om det har vært to korte uker har vi få utrettet mye og ser frem til å komme hjem i dag, sier kaptein Scott Kelly til NASAs bakkekontroll i Houston. 

Avlyste rundtur

I helgen avsluttet astronautene om bord i Endeavour en fjerde

Astronautene titter på varmskjoldet etter landing

Astronautene titter på varmskjoldet etter landing.

Foto: Stan Honda / AP

romvandring, som ble kortere enn planlagt fordi romferja måtte framskynde avgangen fra den internasjonale romstasjonen ISS.

Den vanlige rundturen rundt ISS for å ta bilder ble avlyst fordi  mannskapet fikk det for travelt med å gjøre seg klare til å dra.

Keramiske fliser

I forrige uke sjekket astronautene romferjas varmeskjold ved hjelp av en ny robotarm med avansert kamera- og laserutstyr.

De så etter mulige skader som meteoritter og annet drivgods i verdensrommet kunne ha påført skjoldet. Skjoldet er laget av keramiske fliser.

Romstasjonen over den sørlige delen av Italia. Hellas i bakgrunnen

Romstasjonen over den sørlige delen av Italia. Hellas og Egeerhavet i bakgrunnen. Den tyrskiske kysten kan skimtes i det fjerne.

Foto: NASA / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken om forhandlinger: – Kommet til kritisk øyeblikk

Forhandlingene mellom USA og Russland om Ukraina-konflikten er nå i gang i Genève. Dette kan være siste mulighet til å finne en fredelig løsning.