NRK Meny
Normal

«Endeavour» har landet

Romfergen landet på tredje mulighet søndag.

Endeavour

Her lander romfergen.

Foto: STAN HONDA / AFP

Dårlig vær gjorde det vanskelig for romfergen «Endeavour» å returnere til Jorden slik det var planlagt. Om to dager ville astronautene gått tomme for oksygen og strøm.

Det første forsøket på å lande i dag, ble avlyst på grunn av dårlig vær i Florida.

En ny mulighet til å lande ved Kennedy Space Center i Florida var klokken 20.54 norsk tid, men det amerikanske romfartsbyrået NASA måtte utelukke også den landingen.

Men klokka 22.25 norsk tid kunne romfergen lande i California.

LES OGSÅ: Mistet verktøykasse i rommet

Mangel på oksygen, vann og strøm

Tiden var i ferd med å renne ut for romfergen, og «Endeavour» måtte være tilbake på planeten vår innen tirsdag. For innen den tid hadde astronautene nesten brukt opp lagrene av oksygen og vann, samt all hydrogen og elektrisitet.

Men NASA venter aldri til siste sekund med å hente et romfartøy tilbake til Jorden.

Like etter at «Endeavour» på fredag dokket fra den internasjonale romstasjonen, ISS, ble det foretatt en siste inspeksjon av skroget. Etter undersøkelsene av skader på fergen, foretatt av laserinstrumenter og et kamera, kunne NASA konkludere med at varmeskjoldet er intakt og at astronautene er trygge når de returnerer inn i atmosfæren for å lande.

LES OGSÅ: Opp- og nedturer med NASA i 50 år

Landet ved Edwards kl 22.25

Ifølge flygeleder Brian Lunney ved Johnson Space Center i Houston, Texas, hadde «Endeavour» to forsøk på å lande ved Kennedy Space Center i Florida på søndag - klokken 19.19 og 20.54 norsk tid - og ett forsøk ved flybasen Edwards i Californias Mojave-ørken klokken 22.25.

- Vi kommer til å lande ved Edwards i dag dersom vi ser at det ikke er verdt å vente på at været blir bedre ved Kennedy på mandag, sa Lunney tidligere i dag.

Nå er altså beslutningen tatt, og romfergen landet ved Edwards.

Når «Endeavour» kom tilbake som planlagt, hadde den brukt 16 dager i kretsløp rundt Jorden, 12 av dem dokket til ISS. I løpet av oppdraget har astronautene foretatt fire romvandringer for å reparere en av de tre roterende solpanelene på romstasjonen.

LES OGSÅ: Vellykket siste romvandring

Fra urin til vann

Tekniske problemer med den nye teknologien som skal resirkulere urin, svette, kondens og badevann til drikkevann, fikk NASA til å forlenge oppholdet med én dag. Resirkuleringsapparatet, som koster 250 millioner dollar, var turens viktigste oppgave og gjør at man nå kan fordoble antallet personer fra tre til seks som kan jobbe om bord på den internasjonale romstasjonen.

Mens «Endeavour»-mannskapet var på ISS, ble det foretatt tre tester av resirkuleringsapparatet. Problemet med maskinen har vært en sentrifuge som ikke spant så fort som den skulle, og at den i tillegg dro for mye strøm. Når det er helt ferdigstilt kan apparatet resirkulere romstasjonens årlige forbruk av 6,8 tonn utslagsvann, og vil gjøre det unødvendig med de regelmessige og nødvendige - men svinedyre - vann-turene opp til verdensrommet.

Prøver av det resirkulerte vannet er nå om bord «Endeavour» og skal kvalitetstestes så snart romfergen atter står på trygg grunn.

Romfergen «Endeavour»

Romfergen «Endeavour» med Jorden i bakgrunnen.

Foto: NASA TV / REUTERS

ISS ferdig i 2010

«Endeavour»-ekspedisjonen er USAs siste i år. Den neste romferden er planlagt i februar neste år, og også den foretas for å fortsette ferdigbyggingen av ISS.

Det er nå gjennomført til sammen 118 romvandringer som har vart i 745 timer og 29 minutter siden ISS ble satt i bane rundt Jorden 20. November 1998.

I tillegg til å ha fikset vingene som solcellepanelene er festet til, har «Endeavour»-mannskapet installert en fryser, to ovner til matlaging, et kjøleskap, to soverom, treningsutstyr, et toalett og en ovn som skal brukes i forskningsarbeidet.

Den internasjonale romstasjonen skal være helt ferdig i 2010, samme år som USA planlegger å pensjonere de tre romfergene som i dag er i drift.

LES OGSÅ: Opp- og nedturer med NASA i 50 år

LES OGSÅ: Derfor ga vi opp måneferdene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt