NSA om Snowden: «En liten forræder fra Hawaii»

BERLIN (NRK): «Alle lekkasjers mor», er det blitt kalt – Edward Snowdens avsløringer av virksomheten til den amerikanske etterretningsgiganten NSA. Saken har ikke minst vakt oppmerksomhet i Tyskland, der ukemagasinet Der Spiegel har vært nyhetsledende. Denne uken kom to av Spiegel-journalistene med bok om saken.

Spiegel-journalistene Holger Stark og Marcel Rosenbach presenterer sin nye bok i Berlin denne uken. Til venstre Spiegels sjefredaktør Wolfgang Buecher.
Foto: Arnt Stefansen / NRK

Holger Stark er en av Tysklands mest suksessrike journalister. Nå er han ute med bok om Snowden-saken.

Holger Stark er en av Tysklands mest suksessrike journalister. Nå er han ute med bok om Snowden-saken.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Hei, vi kjenner jo hverandre! Holger Stark i Der Spiegel glemmer ikke gamle kjente, selv om han er blitt en av Tysklands mest suksessrike journalister.

Han har nettopp presentert sin nye bok, «NSA-komplekset» for et tallrikt pressekorps her i Berlin, og jeg spør ham hva som har overrasket ham mest under arbeidet med Snowden-saken?

– Jeg har i lang tid beskjeftiget meg med hemmelige tjenester, men jeg hadde ikke forestilt meg hvor perfekt en tjeneste som NSA har utnyttet de mulighetene som er oppstått med det digitale samfunnet. Særlig gjelder dette tappingen av de store fiberoptiske kablene, som inneholder ufattelige mengder data, og som er selve hovedpulsåren i internettet, sier han.

– En liten forræder

Berlin, en kveld i juni 2013: Keith Alexander, sjefen for USA mektige etterretningstjeneste, NSA, sitter i møte med sine tyske kolleger. Et par dager tidligere har Edward Snowden-saken eksplodert i mediene verden over, og bekymrede tyske overvåkere spør amerikaneren hvordan han vurderer dette.

– Lekkasjene? sier Alexander, med et overbærende smil.

– Han som har gjort dette er bare en liten forræder fra Hawaii.

Historien står å lese i Holger Starks og Marcel Rosenbachs nye bok, og forfatterne skriver:

«Uttalelsen fra NSA-sjefen sier mye om hvordan den amerikanske eliten tenker».

"NSA-komplekset" heter boken, og den har undertittel: "Edward Snowden og veien til den totale overvåkning".

«NSA-komplekset» heter boken, og den har undertittel: «Edward Snowden og veien til den totale overvåkning».

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Dypt skuffet Merkel

«Den lille forræderen» skulle skape en krise som rystet USA, og som har svekket tilliten til supermakten og dens ledere kraftig. Særlig gjelder dette i Tyskland, der tilliten til president Barack Obama har falt dramatisk som følge av NSA-affæren. Så sent som i 2010 hadde opptil 80 prosent av tyskerne sympati for Obama – i fjor høst var tallet bare 43.

Og det er ikke bare vanlige tyskere som er rystet over den amerikanske overvåkningen og skuffet over den amerikanske presidenten, understreker forfatteren Holger Stark:

– Etter at vi i fjor høst avslørte at forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon var avlyttet av USA, føler hun seg personlig krenket og sviktet av sine venner. Vi opplever nå det kjøligste forhold mellom Tyskland og USA på flere tiår, og det vil ta flere år med møysommelig arbeid å reparere det, sier Spiegel-journalisten.

IQ over 145

De to forfatterne av «NSA-komplekset» har jobbet med en rekke eksklusive kilder, blant annet i etterretningsmiljøene i USA og Tyskland. Men det er dokumentene og opplysningene fra varsleren Edward Snowden som er det viktigste grunnlaget for deres arbeid. De har hatt flere «samtaler» med Snowden via krypterte internettforbindelser, og de full av begeistring for det den unge amerikaneren har gjort:

«To ganger har Edward Snowden tatt en IQ-test, og begge ganger lå resultatet på over 145», heter det i boken. «En slik mann kan man ikke bare gi ordrer. Han må bli overbevist. Og jo mer han fikk vite om NSAs virksomhet, jo mindre overbevist ble han. Ikke nok med det: Han ble forferdet.»

Det verdenskjente ukemagasinet Der Spiegel har vært nyhetsledende i Tyskland på Snowden-saken.

Det verdenskjente ukemagasinet Der Spiegel har vært nyhetsledende i Tyskland på Snowden-saken

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Alt, overalt, alltid.

«Krigen om cyberspace», er et hovedtema i den nye boken om Snowden-saken. Forfatterne påpeker at USAs etterretningsmyndigheter tidlig forsto at internett ville bli en arena av avgjørende betydning i kampen om internasjonal innflytelse. Allerede i 1996 skrev NSAs daværende direktør Kenneth Minihan i en redegjørelse til sine medarbeidere:

«En informasjonsrevolusjon feier over verden, og den vil tvinge frem like radikale endringer som utviklingen av atombomben i sin tid gjorde. På samme måte som industriell teknologi i 200 år har vært nøkkelen til militær og økonomisk makt, vil informasjonsteknologi være det avgjørende i det 21. århundret.»

– I dag vet vi at NSA har tatt dette på blodig alvor, sier Holger Stark. – «Full take» - «overvåk alt!» er et uttrykk som beskriver organisasjonens skremmende ambisjoner. Deres nære venner i britisk etterretning, GCHQ, har et tilsvarende slagord: «Alt, alltid og overalt».

Edward Snowden

I august i fjor kom Edward Snowden til Moskva der han er innvilget ett års asyl.

Foto: Videograbb Lifenews/Rossia 24 / Ap

Frihet eller overvåkning

Avsløringene av USAs etterretningsvirksomhet har vært en av de aller største sakene her i Tyskland og i store deler av verden det siste året. Hva er det viktigste resultatet av denne saken? spør jeg forfatteren av boken «NSA-komplekset»:

- Jeg tror det kanskje viktigste er at den har satt følgende spørsmål høyt på den internasjonale dagsordenen: Hva slags medium skal internett være? sier Holger Stark.

– Er internett et medium som bringer frihet? slik den amerikanske regjeringen understreket under den arabiske våren, og som den gjerne fremhever når det gjelder autoritære regimer. Eller er internett det perfekte medium for overvåkning i det 21. århundre – et middel til å registrere meninger og handlinger som vi aldri har sett maken til i menneskehetens historie? spør forfatteren.

«Digital opplysningstid»

Tyskland er kanskje det landet der overvåkningssaken har vakt størst oppsikt. Dette henger sammen med tyskernes historiske erfaringer – både fra nazitiden, og fra det kommunistiske DDR. Debatten har vært intens, både i det politiske miljøet og blant grupper som er opptatt av personvern og borgerrettigheter.

Nå på torsdag startet Granskingskommisjonen i det tyske parlamentet sitt arbeid med å klarlegge omstendighetene rundt USAs virksomhet, blant annet når det gjelder avlyttingen av Angela Merkels mobiltelefon.

– Det er ingen tvil om at denne saken har ført til en økt bevisstgjøring av tyskerne når det gjelder farene ved å bruke internett. Jeg vil kalle det en «digital opplysningstid», og det er på høy tid at dette skjer, sier Holger Stark, Spiegel-journalist og medforfatter av boken «NSA-komplekset», som kom på markedet her i Tyskland denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt